Με μικρότερη ισχύ τα Αιολικά Πάρκα στο Περιστέρι στη νέα φάση αδειοδότησης

on .

AIOLIKO PARKO 1

• Αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το έργο εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στο Δήμο Μετσόβου εμφανίστηκε χθες η εταιρία ABO Wind AG, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους της Ηπείρου, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας. 
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κ. Δημόπουλου, διακόπτεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 88,45 MW στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Παναγιώτης Σαρρής εξέφρασε τον προβληματισμό και την πικρία του για τη στάση που κρατούν Δήμος Μετσόβου και Περιφέρεια, και την άρνηση να εξηγήσουν τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς έχει εκδοθεί σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων για το εν λόγω έργο, όταν το μισό από αυτό είχε αδειοδοτηθεί πλήρως πριν από μερικά χρόνια». 
Για την εταιρία θεωρείται δεδομένο το περιβάλλον, αλλά και η θετική τοποθέτηση των τοπικών κοινωνιών σε ότι αφορά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργο, όπως εκδηλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. «Έχουμε την αίσθηση ότι όταν εξηγούμε τα θέση μας στις τοπικές κοινωνίες τι θέλουμε να κάνουμε, οι κοινωνίες είναι μαζί μας», ανέφερε ο κ. Σαρρής. 
Παράλληλα σημείωσε ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητήθηκε στην εταιρία να προχωρήσει σε κάποιας μορφής συμβιβασμό σε ότι αφορά το μέγεθος του έργου. Όπως έκανε γνωστό λοιπόν ο Γεν. Διευθυντής «σ’ αυτή τη νέα φάση αδειοδότησης του έργου, συνεχίζουμε με μια μικρότερη ισχύ 50 MW και με σύγχρονες ανεμογεννήτριες μικρότερες σε αριθμό, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε αυτές τις ανησυχίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών». 
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή πρόκειται για μια κίνηση «καλής θέλησης», ενώ στην τοποθέτησή του επέμεινε στο να υπάρξει επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Κατά την χθεσινή συνέντευξη τονίστηκε ότι η ABO WIND είναι μια εταιρία με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία. Πρόκειται για γερμανική εταιρία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ΑΠΕ εδώ και 25 χρόνια.
Ο Υπεύθυνος Έργων της περιοχής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Μαχαίρας μίλησε για τα έργα στην περιοχή μας. Όπως είπε το 2017 η εταιρία εκκίνησε την ανάπτυξη Αιολικών και Φωτοβολταϊκών έργων 240 MW, που αντιστοιχεί σ’ έναν όγκο επενδύσεων 200 εκ. ευρώ. Σε φάση κατασκευής βρίσκεται το ΦΒ 50 MW στο Δήμο Ηγουμενίτσας.