Θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο ελληνικό Δημόσιο

on .

dhmosio

• Τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναμόρφωση της συνολικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης το σχέδιο νόμου για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου ανέδειξε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης.
Όπως είπε, θεσπίζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο έχει ως στόχο την απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος μέσα από την εφαρμογή δικλείδων ασφαλείας, προληπτικού χαρακτήρα προκειμένου να εμπεδωθεί μία κουλτούρα ακεραιότητας στο ελληνικό Δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο Υπουργός, δημιουργείται ένα εγχειρίδιο εφαρμογής των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορεί ο Εσωτερικός Ελεγκτής να διαπιστώσει αν αυτές έχουν ακολουθηθεί πιστά.
Παράλληλα, ο Μ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον νευραλγικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας, τον οποίο εισάγει για πρώτη φορά το εν λόγω νομοσχέδιο στη Δημόσια Διοίκηση, ο οποίος αποτελεί επιτυχημένη διεθνή πρακτική και έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Όπως ανέφερε, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιχειρείται να αντιμετωπιστούν ζητήματα ακεραιότητας όπως φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης.