Πάσχα στα χωριά υπό… προϋποθέσεις!

on .

POGONIANH PLATANOS PLATEIA

• Μπορεί στη συζήτηση για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα να προέχει αυτές τις μέρες το τι τελικά θα συμβεί με τα σχολεία, εάν δηλαδή θ’ ανοίξουν τα Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, όμως πολλούς απασχολεί και το τι «μέλλει γενέσθαι» με το Πάσχα. Θ’ ανάψουν οι ειδικοί το «πράσινο φως» για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, έτσι ώστε να επισκεφθούν οι πολίτες τα χωριά τους ή και φέτος θα γιορτάσουμε εντός των τειχών;
Η επιδημιολογική εικόνα πάντως που παρουσιάζει αυτές τις μέρες η χώρα μας, δεν αφήνει περιθώρια για ευοίωνες προβλέψεις, καθώς δεν είναι μόνο τα πολλά κρούσματα που καταγράφονται κάθε μέρα, αλλά κυρίως οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία!
Την ίδια ώρα, οι μόνιμοι κάτοικοι στα χωριά, με δεδομένο ότι και στις περιοχές τους καταγράφονται κρούσματα, εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί να υποδεχτούν απόδημους για τις ημέρες του Πάσχα, ειδικά εάν η πορεία της πανδημία δεν δείξει σημαντικά σημάδια ύφεσης στα αστικά κέντρα. Η περίπτωση του Δίστρατου Κόνιτσας, όπου μεγάλος αριθμός κατοίκων νόσησε από κορωνοϊό κρούει καμπανάκι για όλα τα χωριά, καθώς εύκολα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος!

Όλα μετέωρα
Έτσι λοιπόν Κυβέρνηση και ειδικοί αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις, καθώς όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα, με τις επόμενες δυο εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες.
Αφήνουν πάντως να εννοηθεί πως, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών, θα δοθεί το «πράσινο φως» για εξ’ ολοκλήρου απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ή στη χειρότερη περίπτωση για μετακινήσεις σε περιοχές αντίστοιχου επιδημιολογικού φορτίου.
Μιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος επεσήμανε πως «ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».
Ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφερόμενος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», υπογράμμισε.
Από την πλευρά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό».
«Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε» σημείωσε.