Αρχικά μόνο σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς τα self tests

on .

KORONOIOS TEST ANTIGONOY

• Μόνο σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς θα διατίθενται σε πρώτη φάση τα self tests από τα φαρμακεία, γι’ αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τονίζει ότι όλα τα άλλα ΑΜΚΑ θα είναι «κλειστά». Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθειά των self tests.
Η διανομή τους ξεκίνησε και ο στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η διαδικασία διάθεσή τους συζητήθηκε σε διαδικτυακή διάσκεψη των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, με στόχο να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η διανομή, η κατανομή και επάρκεια των τεστ, ώστε ο πολίτης να μπορέσει να τα προμηθευτεί ανεμπόδιστα και χωρίς προβλήματα.
Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση προς τους δικαιούχους να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, για λόγους Δημόσιας Υγείας και για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, προγραμματίζοντας την προμήθεια των self tests σε ώρες που θα είναι όλα τα φαρμακεία ανοικτά.
Υπενθυμίζεται ότι τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.