Πιο εντατικοί έλεγχοι για πιο καθαρή Παμβώτιδα!

on .

LIMNH KATHARISMOS

 Συνεχίζονται ακόμη πιο εντατικά, από τους εμπλεκόμενους φορείς οι περιπολίες και οι έλεγχοι μέσα και πέριξ της Παμβώτιδας οι οποίου λειτουργούν αποτρεπτικά για εκείνους τους ασυνείδητους που βλέπουν τις όχθες και τα νερά της λίμνης ως το πιο... κατάλληλα σημείο για να ρίξουν τα λύματά τους ή να αφήσουν μπάζα, σκουπίδια, και ό,τι άλλο επιδιώκουν να ξεφορτωθούν.

Αυτό αποφασίστηκε χθες στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης εργασίας για την προστασία της Παμβώτιδας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας, εκ μέρους της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο κ. Πέτρος Τζουμάκας και ο κ. Κώστας Φρίγκας, Πρόεδρος του Σωματείου των Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων. Και παράνομη αλιεία...

Στη σύσκεψη εξετάστηκε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία της λίμνης και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Βλέτσας, «έγινε απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων που έχουν αναληφθεί και βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία μας βοηθάνε για το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, αποφασίστηκε η συνέχιση των περιπολιών περιφρούρησης του περιβάλλοντος και τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα παράνομης αλιείας στην Παμβώτιδα, αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση, διερευνήθηκε το νομικό πλαίσιο και καθορίστηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και σε αυτό το ζήτημα.

«Πράσινες περιπολίες»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στον «Π.Λ.» σχετικά με το θέμα προστασίας της λίμνης, ο Β. Βλέτσας αναφέρθηκε στην Επιτροπή που έχει συσταθεί από συναρμόδιους φορείς οι οποίοι πραγματοποιούν τακτικές «πράσινες περιπολίες» στον κάμπο και πέριξ της Παμβώτιδας ελέγχοντας τις γεωργοκτηνοτροφικές και λοιπές δραστηριότητες, οι οποίες συχνά μπορεί να οδηγήσουν στις όχθες και τα νερά της από ζωικά απόβλητα και φυτοφάρμακα μέχρι μπάζα και παλιά έπιπλα!

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι ο Δήμος έχει φτιάξει κι ένα μεικτό κλιμάκιο με τη ΔΕΥΑΙ, το οποίο ελέγχει τα όμβρια ύδατα που πέφτουν στη λίμνη και επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις καταγγελιών για λύματα στα νερά της και για φερτά υλικά που προκαλούν πρόβλημα.

Πρόκειται για δράσεις που βοηθούν ως ένα συγκεκριμένο βαθμό στην προστασία της Παμβώτιδας. Ωστόσο, απαιτούνται συγκεκριμένες υποδομές που θα τη βοηθήσουν να «ανασάνει», κυρίως έργα που να αποτρέπουν τη μεταφορά ρυπαντικού φορτίου σ’ αυτήν μέσω των ομβρίων υδάτων.