Απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου

on .

HPEIROS TOYRISTIKO

• Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υποδομών, σχετικά με την ανάγκη για αναστολή και ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών του τουριστικού κλάδου και για το χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επανένταξη σε ρυθμίσεις όλων όσων είχαν υπαχθεί και τις απώλεσαν κατέθεσε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας μαζί με τους συναδέλφους του Β. Κεγκέρογλου και Γ. Μουλκιώτη.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο τουριστικός κλάδος για να ορθοποδήσει από αυτή τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, χρειάζεται στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυσή του. Από επιστολές που έχουν λάβει από ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων διαπιστώνουν ότι τα προβλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο πολλαπλασιάστηκαν κατά τη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, καθώς και πριν από αυτή είχαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και τη χρεωκοπία του τουριστικού γραφείου NECKERMANN. Με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που έμειναν απλήρωτες να μεταφέρουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες για το 2020, ελπίζοντας ότι θα ήταν μια καλύτερη εισοδηματική χρονιά, αλλά μάταια.
Παράλληλα τονίζουν ότι και με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, κατά τη περίοδο της κρίσης, υπήρχαν προγενέστερες οφειλές, γεγονός που αποτρέπει τον ΕΦΚΑ να τους χορηγήσει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους.
Επίσης το Κίνημα Αλλαγής σε σχετική πρόταση που κατέθεσε ζητά τη δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων για όλους όσους τις είχαν απωλέσει για τη χρονική περίοδο πριν τον Ιούνιο του 2020, για οφειλές τόσο έναντι των Δ.Ο.Υ. όσο και έναντι των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις τους να στηρίξουν ουσιαστικά τον τουριστικό κλάδο με την αναστολή της καταβολής των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων για τουλάχιστον 48 μήνες πριν την έναρξη της πανδημίας, και για τη ρύθμισή τους στη συνέχεια για αποπληρωμή σε 48 δόσεις, αλλά και εάν έχουν σκοπό να αποδεχτούν την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επανένταξη δικαιούχων στις ρυθμίσεις που απώλεσαν.