Από τις 7 Απριλίου τα self tests στα φαρμακεία

on .

SELF TEST COVID 19

• Από την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Απριλίου, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα self tests, καθώς η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας ολοκληρώνεται, όπως ανέφερε χθες ο αναπλ. Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η επόμενη παράδοση, σημείωσε, είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Σε πρώτη φάση πάντως τα τεστ θα διατίθενται στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων, στις παραγωγικές ηλικίες δηλαδή.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν.
Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, ενώ αυτά θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.
Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.
Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.