Λύνονται εκκρεμότητες χρόνων για τις βοσκήσιμες εκτάσεις

on .

KAXRIMANHS LIBANOS 1 4 21

• Όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, χθες υπέγραψε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό την προγραμματική σύμβαση για την «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης» της Ηπείρου.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται με μεγάλη χρονικά καθυστέρηση και η οποία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αντιμετωπίσει χρονίζοντα ζητήματα των βοσκοτόπων που απασχολούσαν τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και πολλές φορές ήταν αιτία αντιπαραθέσεων και ρήξεων.
Η Περιφέρεια αναλαμβάνει πλέον τη σύνταξη των μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων εκτάσεων, που θα έχουν διπλό στόχο: και το όφελος της κτηνοτροφίας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο προϋπολογισμός του έργου για την Ήπειρο φθάνει τα 1.928.868,44 εκατ. ευρώ και αφορά έκταση 4.286.374,31 εκατ. στρεμμάτων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου θα γίνει πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Ηπείρου, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.