SOS για το «Πέρα Γεφύρι» στη Σκάλα του Βραδέτου!

on .

BRADETO PERA GEFYRI

• Πολλές «πληγές» αφήνει πίσω του φεύγοντας ο φετινός χειμώνας, ιδιαίτερα σε υποδομές, με κυριότερες τις ζημιές, κατολισθήσεις, καθιζήσεις κλπ. στο επαρχιακό κυρίως οδικό δίκτυο της Ηπείρου. 
Ιδιαίτερα ευάλωτα όμως είναι και τα μνημεία της περιοχής μας, ειδικά τα δεκάδες πέτρινα γεφύρια του Νομού Ιωαννίνων αλλά και γειτονικών Νομών, ένας έλεγχος των οποίων εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων είναι επιβεβλημένος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα ορμητικά νερά χειμάρρων και ποταμών ή τα όμβρια ύδατα δεν έχουν προξενήσει φθορές που μπορούν να τα απειλήσουν.
 Το «Πέρα Γεφύρι»
Αυτό ακριβώς συνέβη στο λεγόμενο «Πέρα Γεφύρι» ή «Βραδετινό» στην περίφημη Σκάλα του ορεινού Βραδέτου στο Ζαγόρι, το οποίο, όπως προειδοποιεί ο Στέφανος Χρηστογούλας, απειλείται με κατάρρευση. Πρόκειται, όπως τονίζει σε επιστολή του, για μονότοξο πέτρινο γεφύρι στην απαρχή της Σκάλας, όπου η απόσπαση των πρανών του μονοπατιού μόλις ένα μέτρο από το τόξο, απειλεί σε επόμενες δύσκολες καιρικές συνθήκες -ήτοι βροχές και μόνο– να συμπαρασύρει και το υπόλοιπο προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά. 
Ο ίδιος ο κ. Χρηστογούλας είδε από κοντά τη ζημιά χθες επισκεπτόμενος το γεφύρι, με αφορμή σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο και μέσω της επιστολής του καλεί κάθε υπεύθυνο να παρέμβει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα κάποια αντιστήριξη πριν θρηνήσουμε ένα ακόμη πεσμένο γεφύρι! Ήδη χρήζει προσοχής η διέλευση μιας και περιορίστηκε περίπου στο μισό το πλάτος του μονοπατιού»!