17.000 ζώα και φυτά στο νέο ψηφιοποιημένο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών

on .

apeiloumena eidh
• Ήταν το 2009 όταν κυκλοφόρησαν τα τελευταία Κόκκινα Βιβλία των Απειλούμενων Ειδών στην Ελλάδα, που αξιολόγησαν τότε τον κίνδυνο εξαφάνισης 1.013 ζωικών και 300 φυτικών ειδών που συναντάμε στη χώρα μας.
Δώδεκα χρόνια μετά ο Κόκκινος Κατάλογος, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ψηφιοποιείται και διευρύνεται αποσκοπώντας στο να καταγράψει και να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησης περισσότερων από 10.000 ζώων και το σύνολο των 7.000 φυτών που συναντώνται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), θα αποτελέσει την πληρέστερη και εκτενέστερη αξιολόγηση του κινδύνου εξαφάνισης της πλειονότητας των ειδών της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, με σκοπό τη διατήρηση της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστημάτων της Ελλάδας.
Την αξιολόγηση θα πραγματοποιήσουν περισσότεροι από 50 Έλληνες ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες, σε συνεργασία αντίστοιχα με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, εφαρμόζοντας τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία θα συμμετέχει επίσης στο έργο.
Τη στρατηγική κατεύθυνση για την ολοκλήρωση και αξιοποίηση μιας τόσο αναλυτικής τράπεζας πληροφοριών για την ελληνική βιοποικιλότητα προσδιόρισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Κώστα Τριάντη και τους προέδρους της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλο και της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Δρ. Πέτρο Λυμπεράκη.
Ο Υφυπουργός ανέφερε τις δυνατότητες αξιοποίησης ενός τόσο καινοτόμου εργαλείου: «Έχει μεσολαβήσει πάνω από μία δεκαετία από τότε που πήραμε στα χέρια μας τα τελευταία Κόκκινα Βιβλία. Σήμερα, πολλά περισσότερα ζώα και φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Για να τα διασώσουμε πρέπει πρώτα να τα καταγράψουμε και να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους, από τους επιστήμονες και τους ερευνητές μέχρι και τους φυσιολάτρες επισκέπτες της χώρας μας. Αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές σπουδαίες δράσεις που θα υλοποιήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, από την πλευρά της, κάλεσε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στην προσπάθεια διάσωσης της βιοποικιλότητας.
O διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης, επισήμανε τη συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στην εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου.