Ο εμβολιασμός το μόνο σίγουρο «όπλο» κατά της πανδημίας!

on .

GRIBAS MHLIONHS KOYLOYRAS KITSAKOS 30 3 21

• Tα εμβόλια είναι το μόνο και το πιο αποτελεσματικό «όπλο» στη μάχη που δίνουμε ενάντια στον κορωνοϊό και η πρόσβαση σ’ αυτά πρέπει να είναι ελεύθερη στον κάθε πολίτη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Μόνο έτσι θα κερδηθεί η μάχη με την πανδημία.
Αυτό τόνισαν χθες ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και τρεις επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης», ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης, ο αναπλ. Καθηγητής Βασίλης Κουλούρας, Διευθυντής της ΜΕΘ του Π.Γ.Ν.Ι. και ο Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Θανάσης Κιτσάκος. Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «No Profit on Pandemic», μέσω της οποίας συγκεντρώνονται υπογραφές προκειμένου η Ε.Ε. να κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει τα εμβόλια προσβάσιμα σε κάθε πολίτη.
 Πρόσβαση για όλους...
«Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να έχουν όλοι πρόσβαση στα εμβόλια», τόνισε ο Χρ. Γρίβας, κάνοντας γνωστό ότι η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην εκστρατεία «No Profit on Pandemic». Κάλεσε δε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία βάζοντας την ηλεκτρονική υπογραφή τους στον σύνδεσμο:  https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/home.
Όπως σημείωσε, το ζητούμενο σήμερα είναι να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην υγεία, να μην επιτραπεί στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες να κερδοφορήσουν από την πανδημία, να υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά στα κόστη παραγωγής εμβολίων, τις δημόσιες συνεισφορές και την αποτελεσματικότητά τους και ό,τι έχει πληρωθεί από τους πολίτες για την ανάπτυξη θεραπειών κατά του κορωνοϊού να μείνει στα χέρια τους. 
 Νεότεροι οι ασθενείς!
«Εάν το εμβόλιο δεν πάει παντού, αυτή η πανδημία δεν πρόκειται να πάει πουθενά», υπογράμμισε ο Καθηγητής Παθολογίας Χαρ. Μηλιώνης μεταφράζοντας μία σχετική έκφραση από τα αγγλικά! Μίλησε επίσης για την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπερκεράσουμε τον κορωνοϊό.
Στα καθ’ ημάς, επιβεβαίωσε ότι τα Νοσοκομεία της Ηπείρου δέχονται πολύ μεγάλη πίεση και παρ’ όλο που ο σχεδιασμός ο οποίος έχει γίνει αντέχει αυτή τη στιγμή, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον. «Κανένα σύστημα υγείας, όσο προετοιμασμένο κι αν είναι, δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Όπως έκανε γνωστό, στις Μονάδες Λοιμώξεων του Π.Γ.Ν.Ι. νοσηλεύονται σήμερα 40 ασθενείς και 12 πολύ σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού στις ΜΕΘ του Νοσοκομείου. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει καθώς οι πολίτες άνω των 80 μετά τον εμβολιασμό και χάρη στον περιορισμό τους στο σπίτι δεν νοσούν. Οι ασθενείς σήμερα είναι ηλικίας από 30 έως 80 ετών και ανάμεσά τους υπάρχουν θύματα χωρίς υποκείμενα νοσήματα! 
 Εξαιρετικά τα εμβόλια
«Τα εμβόλια που γίνονται σήμερα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά. Αυτά είναι η λύση και η ελπίδα μας για να σταματήσει η πανδημία», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπ. Νοσοκομείου Βασίλης Κουλούρας. Επιβεβαίωσε δε και αυτός ότι πλέον ασθενείς ηλικίας άνω των 80 δεν προσέρχονται στο Νοσοκομείο καθώς έχουν εμβολιαστεί, ενώ έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται και τρίτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Π.Γ.Ν.Ι..
Ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κουλούρας σημείωσε πως οι παρενέργειές του, όπως και των άλλων εμβολίων, είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού εντοπίζονται σε έναν ασθενή ανά εκατομμύριο εμβολιασθέντων, σε αντίθεση με τα οφέλη από τον εμβολιασμό που είναι πάρα πολλά. Έκανε δε λόγο για ελάχιστες ακυρώσεις εμβολιασμών τις ημέρες που γινόταν η σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι στη συνέχεια η προσέλευση πολιτών και για το συγκεκριμένο εμβόλιο έφτασε σχεδόν το 100%!
 Στην κορύφωση...
«Το εμβόλιο είναι το μόνο μας όπλο στη μάχη με τον κορωνοϊό», υπογράμμισε, τέλος, ο Διευθυντής του ΤΕΠ στο Πανεπ. Νοσοκομείο Θανάσης Κιτσάκος. Έστειλε δε δημόσια ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους να αποφεύγουν τον συνωστισμό, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουν.
Ο κ. Κιτσάκος θύμισε τη φράσει το Ιπποκράτη «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν» τονίζοντας πως όσο οι εταιρίες καθυστερούν να βγάλουν εμβόλια, τόσο πιο πολλοί συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν. Αναφορικά με το ΤΕΠ, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, το μεγάλο φίλτρο του Π.Γ.Ν.Ι., ανέφερε ότι έχει πέσει ο μέσος όρος της ηλικίας όσων προσέρχονται σ’ αυτά, κάνοντας λόγο για εξαντλητικά νούμερα σε εφημερίες. Ωστόσο, σημείωσε πως το πράγμα φαίνεται να έχει φτάσει στην κορύφωσή του όπως έδειξε η προηγούμενη εφημερία, όμως επιφυλάχθηκε για τα νούμερα των επόμενων δύο – τριών εφημεριών προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.