Συνεργασία Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης - ΕΛ.ΑΣ. για αποτελεσματικότερη προστασία των ζώων

on .

skyloi

• Τη διασύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Εφαρμογής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που έχουν στόχο την εξάλειψη φαινομένων παράνομης εμπορίας και εκμετάλλευσης των ζώων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός.
Όπως είπε έκνομες δραστηριότητες, όπως οι κακοποιήσεις, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Δήμους, Αστυνομία, αγωνίζεται για την καταπολέμησή τους.
«Στο ΥΠΑΑΤ διαθέτουμε βάση δεδομένων για τη σήμανση και καταγραφή των ζώων συντροφιάς. Στο πεδίο των ελέγχων, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς (Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές κλπ) διενεργούν ελέγχους για να διαπιστώσουν παραβάσεις σχετικά με την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και εισαγωγή προϊόντων και όποτε είναι ανάγκη επιβάλλουν τις απαιτούμενες κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε:
«Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ελέγχων, ολοκληρώσαμε (το 2020) τη διασύνδεση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο, οι έλεγχοι καθίστανται γρηγορότεροι και αποτελεσματικότεροι, αφού η Αστυνομία μπορεί πλέον να αντλεί απευθείας τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτή η βάση δεδομένων εμπλουτίζεται συνεχώς».
Όπως τόνισε ο υπουργός προς τον σκοπό αυτό, έχουν διανεμηθεί 750 ανιχνευτές εντοπισμού/ ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς σε σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως ΕΛΑΣ, Λιμενικές αρχές, τελωνεία, αεροδρόμια, Θηροφυλακές και Δασαρχεία).