Όλοι οι Δήμοι θα ενημερωθούν εγκαίρως για το Ταμείο Ανάκαμψης

on .

zagori dimos

• Μια πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των Δήμων της χώρας για τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αφορούν στις αναπλάσεις αλλά και στα έργα που θα μεταλλάξουν τις πόλεις σε κλιματικά και ενεργειακά ουδέτερες, έχει ξεκινήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕ∆Ε).
Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης ∆ημ. Παπαστεργίου στην διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Patras με θέμα «Χρηματοδοτήσεις για κλιματικά ουδέτερες πόλεις με έξυπνες εφαρμογές».
Όπως ανέφερε η ΚΕΔΕ θα συμβάλει ώστε να γίνει προτεραιοποίηση των έργων και να μην παρουσιαστούν αλληλεπικαλύψεις ώστε όλοι οι Δήμοι να μην αφήσουν ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο από το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση του σχεδιασμού των πόλεων του μέλλοντος που θα είναι ενεργειακά και περιβαλλοντικά ουδέτερες. Αναφέρθηκε στις τολμηρές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν οι Δήμοι αλλά και η κεντρική εξουσία για πόλεις που θα δίνουν χώρο στους πολίτες και στο πράσινο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ολιστικά τις πόλεις και να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον φιλικό και βιώσιμο. Ναι στην ηλεκτροκίνηση αλλά μην ξεχνάμε ότι οι πόλεις της Ελλάδας, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, περπατιούνται και αυτό πρέπει να καταφέρουμε. Να δώσουμε χώρο στους πεζούς και στα ποδήλατα, με ήπια κυκλοφορία για τα απαραίτητα οχήματα.
»Έξυπνες πόλεις δεν είναι μόνο οι πόλεις που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Έξυπνες είναι οι πόλεις που σέβονται, αφουγκράζονται και κάνουν πράξη τις ανάγκες των πολιτών και σχεδιάζουν το μέλλον…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.