Γ. ΒΙΤΑΛΗΣ: Αναγκαίο ένα δίχτυ προστασίας για τη φέτα ΠΟΠ!

on .

vitalis

• Κρίσιμη είναι η «μάχη» για τη διαφύλαξη της γνησιότητας της φέτας Π.Ο.Π. από την έκβαση της οποίας εξαρτάται η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων και γενικότερα του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι από τους σημαντικότερους παραγωγικούς «πυλώνες» της χώρας και της δικής μας περιοχής, της Ηπείρου, ειδικότερα.
Αυτό τονίζει ο Γιάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Ζητάει λοιπόν αυστηρότερους ελέγχους ώστε να μπει οριστικά «φρένο» σε κάθε πρακτική ελληνοποίησης και γενικότερης νοθείας γάλακτος που προκαλεί μεγάλη ζημιά.

Ο κλάδος δοκιμάζεται!
«Ο κλάδος δοκιμάζεται όταν άλλες χώρες διεκδικούν την παραγωγή λευκού τυριού υπό την ονομασία φέτα, όταν εισάγουμε γάλα αντί να ακολουθήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και όταν επιλέγουμε να μειώσουμε την αξία και την τιμή του παραγόμενου ΠΟΠ προϊόντος, επειδή αυτό ζητούν οι αλυσίδες του εξωτερικού, discounter ή μη, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χωρίς όμως να ζυγίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας», τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής.
Οι συνεχείς αυτές πιέσεις, κυρίως από τις αλυσίδες του εξωτερικού, οδηγούν, σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη, σε σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του εκάστοτε προϊόντος, το οποίο εφόσον φέρει την πιστοποίηση ΠΟΠ, οφείλει να παραχθεί βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών, που ορίζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Οι ελληνοποιήσεις
Παράλληλα, συμπληρώνει ότι, δεδομένου πως η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής και προμήθειας γάλακτος σε ετήσια βάση, σοβαρό αγκάθι και ζήτημα για την παραγωγή αυθεντικών ΠΟΠ προϊόντων, ανέκαθεν αποτελούσαν τα φαινόμενα αθρόων εισαγωγών και παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βιτάλης, «σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο πρόσφατος νόμος Βορίδη, ήρθε να αυστηροποιήσει το καθεστώς ελέγχων και να βάλει ένα "φρένο" στα φαινόμενα αυτά, προβλέποντας πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Αυτό είχε θετική επίδραση για την εγχώρια παραγωγή και για τον πρωτογενή τομέα, αυξάνοντας κατά 20% τις τιμές εισκόμισης πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, συγκριτικά με το 2019».
Οι ενέργειες που έχουν ληφθεί, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΟΦ, τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της ΠΟΠ φέτας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος παραμένουν πολλές και σημαντικές.

Αυστηρότεροι έλεγχοι
Ο κ. Βιτάλης ζητάει λοιπόν να δομηθεί ένα σύστημα αυστηρότερων ελέγχων, το οποίο θα είναι διαφανές και διαθέσιμο για την ενημέρωση του καταναλωτή από τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την προστασία της φέτας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οφείλουμε οι Έλληνες παραγωγοί φέτας, με σεβασμό, ηθική και υπευθυνότητα να μην δεχόμαστε εκπτώσεις στην τιμή του ΠΟΠ προϊόντος μας και να προφυλάσσουμε την αξία της φέτας σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Όμως ακόμη κι όταν δεν το πράττουμε αυτοβούλως, θα πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός και ο εκάστοτε νόμος να είναι εφαρμοστικός και ακόμη πιο αυστηρός, ώστε να αφανιστούν τα όποια φαινόμενα νοθείας και παρανομίας, ιδίως όταν πρόκειται για εθνικά ΠΟΠ προϊόντα, όπως αυτό της φέτας».
Όπως σημειώνει, θα πρέπει η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία να σταθεί ακόμα πιο ουσιαστικά στη συνολική αυτή προσπάθεια και να δώσει κίνητρα σε κτηνοτρόφους και εταιρείες, μέσω επιδοτήσεων, ώστε να αποκτήσουν νέο ζωικό κεφάλαιο για να αυξηθεί η διαθέσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή της ελληνικής φέτας.
Αυτό θα οδηγήσει, όπως υποστηρίζει, σε συνάρτηση με τους αυστηρούς ελέγχους, στην ενίσχυση της τιμολογιακής πολιτικής για τους κτηνοτρόφους, στην προστασία της βιωσιμότητάς τους και στη συνολικότερη διασφάλιση του ΠΟΠ χαρακτήρα των προϊόντων μας, συμβάλλοντας στο να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις γάλακτος.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ