Με self - test θ’ ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια!

on .

adeia taksi

• Μία ακόμη εβδομάδα τηλεκπαίδευσης ξεκίνησε για τους μαθητές όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης και όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία, τουλάχιστον για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία σχεδιάζεται να ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό επιβεβαίωσε χθες η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή Γυμνασίων και Λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή», τόνισε σχετικά στο MEGA.

Για τα Δημοτικά...
Μιλώντας για το τι θα γίνει με τα Δημοτικά, ανέφερε ότι «είναι μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης» και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή, σημείωσε ότι προτεραιότητα δίνεται στην επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ έπονται τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου».

Άνοιγμα με self – test
Το άνοιγμα των μονάδων Δευτεροβάθμιας θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία», εξηγώντας πως δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. «Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η κ. Μακρή υπογράμμισε πως «το υπουργείο ζήτησε και πέτυχε να γίνει κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία, αλλά και των παιδιών και του βοηθητικού προσωπικού σε αυτά». Μάλιστα, είπε ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ώστε οι αδιάθετες δόσεις εμβολίων να αξιοποιούνται τόσο σε εκπαιδευτικούς ειδικών σχολείων όσο και σε εν γένει εκπαιδευτικούς.

Οι πανελλαδικές
Ανοιχτό άφησε η Υπουργός Παιδείας το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου. Όπως ανέφερε χθες, «οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όταν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία». Τόνισε ωστόσο ότι οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά εντός του Ιουνίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Έχουμε ήδη προβεί σε μείωση της ύλης κατά 25-30%. Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά με αυστηρά μέτρα, όπως μας υποδείξει η επιτροπή. Περαιτέρω μείωση της ύλης δεν εξετάζεται».
Για τις κατατακτήριες, αλλά και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εισήγηση των ειδικών, ενώ για τις προαγωγικές εξετάσεις είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις.

Αιτήσεις για το voucher
Μιλώντας για το θέμα των voucher για τους μαθητές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «έχει ανοίξει η πλατφόρμα και καταθέτουν τις προτάσεις τους οι προμηθευτές. Είναι ένα πρόγραμμα 112 εκατ. ευρώ, ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επωφελούμενοι είναι 560.000 νέοι από 4 έως 24 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας, από νηπιαγωγεία μέχρι και πανεπιστήμια. Έρχεται αυτό το μαζικό πρόγραμμα προκειμένου ένα voucher ύψους 200 ευρώ σε κάθε επωφελούμενο για να μπορέσει να προβεί σε αγορά επιπλέον τεχνολογικού εξοπλισμού».
Υπενθύμισε δε ότι η πλατφόρμα για τους δικαιούχους ανοίγει την άλλη εβδομάδα και θα μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Πρόκειται για συνολικά 560.000 ωφελούμενους με την Υπουργό να τονίζει πως έγιναν μαζικές παραγγελίες συσκευών ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ