Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναζητείται για το «Ιόνια – Κακαβιά»

on .

PINAKIDA KAKABIA POGONIANH

Άγνωστο και αβέβαιο παραμένει το μέλλον του πολυσυζητημένου έργου επέκτασης του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, καθώς παρά τις προσδοκίες τελικά μένει εκτός «Ταμείου Ανάκαμψης».
Στο θέμα αναφέρθηκε με χθεσινές δηλώσεις του, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι πλέον αναζητούνται νέα προγράμματα χρηματοδότησης για τις οδικές συνδέσεις των διευρωπαϊκών αξόνων Ιωάννινα – Κακαβιά, Κόμβος Καμπής- Φιλιππιάδα- Ζέφυρο Πρέβεζας και Πάργα- Μεσοπόταμος.
«Φαίνεται -ανέφερε ο κ. Καχριμάνης- ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα περάσει άλλο έργο, εκτός από τον Ε-65, ως έργο αναπτυξιακό. Γίνεται μια συζήτηση από το Υπουργείο Υποδομών για έργα οδικής ασφάλειας. Κατόπιν αυτού, ετοιμάζουμε το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά ως τρίιχνο δρόμο και μάλιστα ως έργο οδικής ασφάλειας γιατί όπως ξέρετε σε αυτό το σημείο έχουμε πολλά ατυχήματα, όπως το ίδιο συμβαίνει και για το τμήμα Γιάννενα- Καλπάκι. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει επίσης τις μελέτες, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται, για το Καμπή – Ζέφυρος, και για το τμήμα από διακλάδωση Πάργας – Μεσοπόταμος, ώστε να κοιτάξουμε να τα «ωριμάσουμε» με τις δικές μας υπηρεσίες και να βρούμε πως θα τα εντάξουμε για χρηματοδότηση, αλλού ως έργα οδικής ασφάλειας και αλλού ως έργα του νέου ΕΣΠΑ».
Για τον οδοφωτισμό…
Όσον αφορά στον διαγωνισμό για τον οδοφωτισμό στο Δήμο Ιωαννιτών, που ως γνωστόν, ακυρώθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει περιθώριο ένα μήνα (έως 26 Απριλίου) προκειμένου να περιλάβει στη διακήρυξη τις επισημάνσεις/αποφάσεις της.
Ο Αλ. Καχριμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόφαση της Αρχής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι θέμα διαδικασίας, που σε λίγες ημέρες θα έχει τακτοποιηθεί με κάποιες αλλαγές οι οποίες θα γίνουν στη διακήρυξη. Αυτά που αναφέρονται, περιλαμβάνονται μέσα στο διαγωνισμό.{…}. Συζητάμε με τις εταιρίες που έχουν κάνει τις προσφυγές και στο τέλος θα έρθει το αποτέλεσμα».
Αναφερόμενους στους όρους που πρέπει να αλλάξουν, τόνισε την υποχρέωση των συμμετασχόντων να έχουν καταθέσεις μιάμιση φορά μεγαλύτερες του προϋπολογισμού του έργου για να προσθέσει «ότι δεν έχουμε εμπειρία σε αυτά τα πράγματα, γιατί πρώτη φορά εφαρμόζονται τα ΣΕΑ και τα ΣΔΙΤ και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο υπήρχε και υπάρχει συνεργασία με τεχνικό σύμβουλο».
Για τους χάρτες βόσκησης
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην προγραμματική σύμβαση για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης Ηπείρου, κάνοντας γνωστό ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα υπογράψει στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό την προγραμματική σύμβαση.
Όπως είπε «μετά από πολύμηνες προσπάθειες που ξεκίνησαν επί της προηγούμενης Κυβέρνηση και συνεχίστηκαν με τη σημερινή, φθάσαμε επιτέλους σε αίσιο αποτέλεσμα, όσον αφορά την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Ηπείρου. Η υπογραφή της Σύμβασης θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ. Λιβανό και πλέον θα μπορέσει σε σύντομο σχετικό χρόνο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και να εκσυγχρονιστεί ο αγροτικός χάρτης της Ηπείρου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου συνεργάστηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί μακρό χρόνο, ώστε να φθάσουμε στο στάδιο υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων σε όλη τη χώρα».