Κανένα σημάδι υποχώρησης του τρίτου κύματος της πανδημίας!

on .

ENTATIKH KORONOIOS

• Ούτε και η χθεσινή ημέρα επιφύλαξε θετικές ειδήσεις στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Το τρίτο κύμα πανδημίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα σφοδρό καθώς κυριαρχούν πλέον οι μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείουν περαιτέρω αύξηση των αρνητικών δεικτών και απλά εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι ενδεχομένως μετά από ένα περίπου δεκαήμερο θ’ αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, βοηθούντος σε αυτό του εμβολιασμού.
Σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρούσματα και πάλι ξεπέρασαν τις 3.000 καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.062, ενώ στα Γιάννενα παρά την υποχώρηση σε σχέση με προχθές και πάλι τα 38 θετικά δείγματα είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε στους 699, ενώ ανακοινώθηκαν και άλλοι 67 θάνατοι.
Το θετικό είναι ότι στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται υπό σχετική ύφεση, καθώς καταγράφηκε μικρός σχετικά αριθμός κρουσμάτων (Άρτα 5, Πρέβεζα 2, Θεσπρωτία 1).

Ευρεία διασπορά
Όπως και χθες επεσήμανε ο «Π.Λ.» με τόσο υψηλό αριθμό κρουσμάτων για τα Γιάννενα δεν πρέπει να τίθεται θέμα «εξόδου» από το «βαθύ κόκκινο», ενώ αντίθετα δεν αποκλείεται να τεθεί το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας στην κατηγορία αυτή, καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει ευρεία διασπορά με τις μικρές «εστίες» να ξεπηδούν η μία μετά την άλλη.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις αυριανές ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, από τις οποίες επίσης πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική ανοίγματος του λιανικού εμπορίου και η επιστροφή των μαθητών από τη Δευτέρα στις σχολικές αίθουσες.
Επιστήμονες και Πολιτεία το τελευταίο τριήμερο έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τη συμπεριφορά επαγγελματιών και καταναλωτών από το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, με τα συμπεράσματα να είναι χρήσιμο «εργαλείο» για τις μετέπειτα αποφάσεις για άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων. Το υψηλό ποσοστό θετικότητας που για την εβδομάδα 15 - 21 Μαρτίου (Iso Week 11) ανήλθε στο 5.96% (και είναι πολύ πιθανό να ανέβει περαιτέρω την εβδομάδα που διανύουμε) δεν επιτρέπει πάντως μεγάλη αισιοδοξία.

«Καμπάνες» σε δύο κομμωτήρια
Στα Γιάννενα πάντως παρατηρήθηκαν οι πρώτες παρασπονδίες με την Αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμα σε δύο κομμωτήρια. Στο ένα 1.000 ευρώ για μη τήρηση καταλόγου πελατών και στο δεύτερο 300 ευρώ για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού πελατών εντός του καταστήματος.
Κατά τα άλλα από τους ελέγχους της Αστυνομίας διαπιστώνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μετακινούνται άσκοπα και λιγότεροι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν μάσκα.
Συγκεκριμένα την Τρίτη βεβαιώθηκαν 78 παραβάσεις για μετακινήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων 44 στην Π.Ε. Ιωαννίνων. Ακολούθησε η Πρέβεζα με 16, η Άρτα με 13 και η Θεσπρωτία με μόλις 5.
Οι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας ήταν 16, (Γιάννενα 8, Θεσπρωτία 6, Άρτα 2).

Η κατανομή κρουσμάτων
Από την Αττική για μια ακόμη ημέρα προέρχονται σχεδόν τα μισά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα επί συνόλω 3.062, τα 1.442 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική, της οποίας τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση για νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό.
Τα κρούσματα ανεβαίνουν σταθερά και στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 387, ενώ στην τρίτη θέση της λίστας παρέμεινε η Αχαΐα με 121 θετικά δείγματα. Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν και περιφερειακές ενότητες που είχαν δοκιμαστεί στο προηγούμενο κύμα, όπως η Λάρισα για την οποία χθες ανακοινώθηκαν 115 κρούσματα, η Κοζάνη 73, η Μαγνησία 50, η Πέλλα 49. Ακολουθούν Πέλλα 47, Βοιωτία 39, Ιωάννινα - Κορινθία 38.
Τα 3.062 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες προέκυψαν από 55.842 τεστ που διενεργήθηκαν, ήτοι ποσοστό θετικότητας 5,48.

Πιέζεται το ΕΣΥ
Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό από τους νοσούντες στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται μεγάλη πίεση, την οποία νοιώθουν πλέον και τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων.
Τη δύσκολη κατάσταση παραδέχθηκε χθες και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ωστόσο όπως είπε οι εισαγωγές δείχνουν να σταθεροποιούνται. Ο αν. Υπουργός ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, όμως στη συνέχεια η κατάσταση θα εξισορροπήσει.
Σχετικά με τα τεστ που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας.