1,8 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη Κέντρου Πολιτισμικής Δημιουργίας στον Κατσικά

on .

EYRO KLEIDI

• Η επανάχρηση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά αποτελεί ένα από τα έργα που υποβάλλονται για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών.
Σκοπός είναι το κτίριο να μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας, σε έναν πολυχώρο δηλαδή υποστήριξης και προώθησης της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 1,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση την οποία ανέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα η περιοχή του Κατσικά.
Σήμερα, το κτίριο είναι μερικώς λειτουργικό. Το μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει ανενεργό και χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης.
Σύμφωνα με την μελέτη του έργου οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν περιλαμβάνουν χώρους θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, προβολών και ομιλιών, πολλαπλές αίθουσες εκδηλώσεων, εκθεσιακούς χώρους, αίθουσες εκπαίδευσης, ανοιχτούς και συνεργατικούς χώρους εργασίας, maker space, χώρο συνεδριάσεων και τέλος καφέ-αναψυκτήριο αλλά και πωλητήριο.
Οι υπηρεσίες
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης θα παρέχονται υπηρεσίες προς τους δημιουργούς, όπως μεταξύ άλλων, παροχή πόρων, χώρου, υλικών και τεχνογνωσίας, δυνατότητα φιλοξενίας καλλιτεχνών, επιμορφωτικά προγράμματα πάνω στις εφαρμοσμένες τέχνες, ειδικά σχεδιασμένα για καλλιτέχνες αλλά και για τους απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.α.
Επίσης υπηρεσίες θα παρέχονται και προς το κοινό όπως ανοιχτοί χώροι εκπαίδευσης και δημιουργίας, θεατρική σκηνή, συναυλιακή σκηνή, χώρο για παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλιών και διοργάνωση συνεδρίων, εκθεσιακοί χώροι για τη φιλοξενία εξωτερικών καλλιτεχνών και δημιουργών, εξειδικευμένα studio δημιουργικής απασχόλησης, πλήρες εκπαιδευτικό έργο που θα περιλαμβάνει σεμινάρια, μαθήματα, σύγχρονα βιωματικά εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, εικαστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, δράσεις ανοιχτές στην πόλη των Ιωαννίνων.