Ζωντανεύει ξανά το... όνειρο για ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου!

on .

GIANNINA PLATEIA ADEIA

• Μπορεί όλοι οι Γιαννιώτες να συμφωνούν ότι η Κεντρική Πλατεία της πόλης χρειάζεται ανάπλαση, όμως η διαδικασία αυτή προκάλεσε τα τελευταία χρόνια, κόντρες παρατάξεων στον Δήμο, διχογνωμίες, διαμαρτυρίες πολιτών και «κόλλησε» στα σχέδια.
Τελικά, η Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να υλοποιήσει το έργο ανακατασκευής της Πλατείας βασιζόμενη στην επικαιροποιημένη σε κάποια σημεία της μελέτη που ξεχώρισε κατά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε διεξάγει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή!
Το έργο που ήδη έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή είναι μεγάλο, με προϋπολογισμό της τάξης των 5,2 εκατ. ευρώ, και τα κονδύλια αναμένεται να αντληθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» καθώς έχει κλείσει πλέον το ΕΣΠΑ 2014 – 20.
 Αλλαγές στα σχέδια
Για προϋπολογισμό υψηλότερο κατά 4 εκατ. ευρώ εκείνου που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου κάνει λόγο ο Δήμος σε χθεσινή του ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν υπήρξε στο παρελθόν σαφής εκτίμηση της δαπάνης του έργου αλλά μόνο ένα ενδεικτικό ποσό που είχε συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου! 
Πάντως, η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζει ότι «αξιοποίησε τα σχέδια που είχαν βραβευθεί μετά τον πανελλήνιο διαγωνισμό και την προεργασία που είχε γίνει κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο», προσθέτοντας όμως ότι ταυτόχρονα προχώρησε σε συνεργασία με τους μελετητές και τις υπηρεσίες του Δήμου σε μία σειρά διαφοροποιήσεων και συμπληρώσεων που «εγγυώνται την αισθητική αναβάθμιση και λειτουργικότητα της Πλατείας και του κέντρου της πόλης».
Όπως αναφέρει, «στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης που έγινε επιλύονται κυκλοφοριακά προβλήματα με την κατασκευή κόμβου, εμπλουτίζεται το πράσινο και το στοιχείο του νερού, ενοποιείται ο χώρος της πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία μελλοντική ενοποίηση όλων των χώρων του κέντρου».
 Τι ακριβώς θα γίνει
Οι εργασίες ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου αφορούν καταρχήν στην ανακατασκευή του διαλυμένου σήμερα δαπέδου της και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της «Όασης» και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου παρκινγκ στην προέκταση της οδού Πυρσινέλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος θα πλακοστρωθεί τελικά με κυβόλιθο γκρι χρώματος, ενώ προβλέπεται να ενισχυθεί το πράσινο και να τοποθετηθούν ειδικοί φωτισμοί. 
Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της Πλατείας όπως προέβλεπε η μελέτη που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου, η ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, η κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της Πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της, ο εξοπλισμός της με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της και η ένωσή της με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.
 «Μία συνολική λύση...»
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε μία συνολική λύση για την πλατεία και το κέντρο της πόλης κρίνοντας ότι αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη από την στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Είχαμε ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της μελέτης για την ανάπλαση. Σεβαστήκαμε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Συνεργαστήκαμε με τους μελετητές ώστε να γίνουν προσαρμογές απαραίτητες με βάση και τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα και πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα η πλατεία της πόλης θα είναι αντάξια της ιστορίας της ενώ θα υπάρχουν όλα τα περιθώρια ώστε μελλοντικά να ενοποιηθούν όλοι οι χώροι του κέντρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος επισήμανε πως «με την έγκριση της μελέτης και την υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα ‘Α. Τρίτσης’ δίνουμε οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια και απαντά στις ανάγκες της σημερινής εποχής αλλά και των επόμενων ετών».