Ο Δασάρχης να λάβει υπόψη το ΥΠΕΝ για τα καυσόξυλα!

on .

KAYSOKSYLA 1

• Σαφής και ξεκάθαρη είναι η οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας αναφορικά με τη λιανική πώληση καυσόξυλων από μάντρες εμπορίας δασικών προϊόντων.
«Δεν απαιτείται η έκδοση δελτίων μεταφοράς για την αγορά από τους καταναλωτές δευτερογενών δασικών προϊόντων και για τη μεταφορά τους από τους χώρους αποθήκευσης – εμπορίας καυσοξύλων προς τους χώρους χρήσης τους», σημειώνει το ΥΠΕΝ απαντώντας μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 26 Φεβρουαρίου, σε σχετικό έγγραφο ερώτημα της Διεύθυνσης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης.
Τη συγκεκριμένη διευκρίνιση του υπουργείου επικαλούνται οι επαγγελματίες πώλησης καυσοξύλων Ν. Ιωαννίνων προκειμένου να απαντήσουν στην ανακοίνωση του Δασάρχη Ιωαννίνων, ο οποίος επιμένει για την έκδοση δελτίων μεταφοράς και κατά την λιανική πώληση καυσόξυλων από τις μάντρες στους πελάτες τους.

Και δύο εγκύκλιοι...
Οι ντόπιοι επαγγελματίες επισυνάπτουν στην απάντησή τους και δύο εγκυκλίους του ΥΠΕΝ, όπου αναφέρεται πως για να μεταφερθούν τα μεταποιημένα δασικά προϊόντα, δηλαδή τα τεμαχισμένα καυσόξυλα, προς τους χώρους κατανάλωσης δεν χρειάζονται δελτία μεταφοράς, αλλά διακινούνται με φορολογικά στοιχεία (απόδειξη, τιμολόγια κ.α.). Παράλληλα, επισυνάπτουν ενδεικτικά και την αντίστοιχη δασική διάταξη των Τρικάλων, ενός κοντινού μας Νομού δηλαδή, όπου, όπως σημειώνουν με νόημα, «ο εκεί Δασάρχης δεν εκδίδει την ΔΑΔ για να δυσκολεύει τους εμπόρους και να τους δημιουργεί προβλήματα, ούτε λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Καταλήγοντας, οι έμποροι καυσόξυλων σημειώνουν πως «καλό θα ήταν ο Δασάρχης Ιωαννίνων να λαμβάνει υπόψιν τους ανωτέρους του και να μην σπαταλάει χρόνο στο να ειρωνεύεται συναδέλφους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους και βγαίνουν μπροστά, γιατί αυτός εκτίθεται»!