Αρχές Απριλίου τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού για τους πολίτες

on .

KORONOIOS TEST ANTIGONOY

• Στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα συμβάλλει σύμφωνα με την Κυβέρνηση η δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό στις αρχές Απριλίου. Όπως επανέλαβε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό.
Και σημείωσε ότι «στόχος είναι τα τεστ να δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα και να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών για ιχνηλάτηση, ενώ μετά θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με καραντίνα στο σπίτι για ήπιες περιπτώσεις».
Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, για το εάν θα υπάρξει συμβολικό αντίτιμο, το οποίο θα δίνεται στους φαρμακοποιούς, σε περίπτωση που οι πολίτες χρειάζονται βοήθεια για να προβούν στο self testing.
Η πλατφόρμα
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι πρόκειται να δημιουργηθεί και πλατφόρμα όπου, στην περίπτωση που προκύψει ένα θετικό τεστ, να μπαίνει ο πολίτης εφόσον το επιθυμεί και να το δηλώνει.
Όσον αφορά τα self tests, είπε πως «το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες, θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ».