Οι έμποροι καυσόξυλων ακόμα παλεύουν με τη γραφειοκρατία!

on .

KAYSOKSYLA

• Με μία αχρείαστη γραφειοκρατία εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι οι επαγγελματίες πωλητές καυσόξυλων του Νομού Ιωαννίνων κι αυτό εξαιτίας του... πείσματος του τοπικού Δασαρχείου που επιμένει να μην τροποποιεί ρυθμιστική διάταξη (ΔΑΔ) η οποία επιβάλλει την έκδοση δελτίου μεταφοράς και στα δευτερογενή δασικά προϊόντα τα οποία εκείνοι εμπορεύονται.
Με άλλα λόγια, το Δασαρχείο Ιωαννίνων υποχρεώνει τις μάντρες πώλησης καυσόξυλων να εκδίδουν δελτία μεταφοράς για τα ξύλα που εμπορεύονται μετά τον τεμαχισμό τους, για τα οποία όμως υπάρχουν ήδη δελτία τα οποία εκδίδονται υποχρεωτικά κατά τη μεταφορά των ίδιων ξύλων ως ακατέργαστων στις αποθήκες τους. Δεν ισχύει όμως η ίδια υποχρέωση για άλλες επιχειρήσεις που επίσης πωλούν καυσόξυλα όπως πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα και μάντρες οικοδομικών υλικών. Κάπως έτσι, προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός για τους επαγγελματίες που ασχολούνται αποκλειστικά με την εμπορία καυσόξυλων.

Να μπει ένα τέλος
Οι τελευταίοι επανέρχονται λοιπόν στο ζήτημα ζητώντας αποκατάσταση της αδικίας που βάζει εμπόδια στη δουλειά τους και τους κάνει να χάνουν άσκοπα χρόνο ασχολούμενοι με γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν με επιστολή τους προς τον «Π.Λ.», τόσο η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν ήδη αποφανθεί ότι δεν απαιτείται διπλή έκδοση δελτίων μεταφοράς για τα καυσόξυλα!
Η δε τροποποίηση της επίμαχης ΔΑΔ, η οποία έχει αλλάξει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, είναι απλή υπόθεση για το ίδιο το Δασαρχείο, που ούτως ή άλλως έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να κάνει ελέγχους στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις για τις ποσότητες καυσόξυλων που έχουν στις αποθήκες τους!

Η επιστολή των εμπόρων
Για αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλείται από την επίμαχη ΔΑΔ του Δασαρχείου Ιωαννίνων κάνουν λόγο οι Πωλητές Καυσοξύλων Ν. Ιωαννίνων σε επιστολή τους προς τον «Π.Λ.».
Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
«Κύριε Διευθυντά, επανερχόμαστε και διαμαρτυρόμαστε για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο μας. Πρόκειται για την ρυθμιστική διάταξη ΔΑΔ του Δασαρχείου Ιωαννίνων, όπου αναφέρει ότι για τα δευτερογενή μεταποιημένα δασικά προϊόντα - τεμαχισμένα καυσόξυλα απαιτείται και μετά την μεταποίησή τους σε νόμιμες λειτουργούσες επιχειρήσεις η έκδοση για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά χαρτιών Δασαρχείου. Αυτό είναι παράλογο και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού σε μάντρες με οικοδομικά υλικά, σε πρατήρια, σε πολυκαταστήματα κ.α. πωλούνται καυσόξυλα ΜΟΝΟ με φορολογικά στοιχεία (απόδειξη, τιμολόγιο), ενώ την ίδια στιγμή από εμάς πέραν των φορολογικών στοιχείων ζητούν και χαρτιά Δασαρχείου.
Έχουμε διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν για αυτό το ζήτημα χωρίς να αλλάξει κάτι. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Διεύθυνση Δασών με έγγραφο στις 21/10/2020 ζήτησε την αλλαγή της ΔΑΔ, προκειμένου να μην βιώνουμε αυτή την ταλαιπωρία αλλά και πάλι δεν άλλαξε κάτι. Επιπλέον, απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΚΑ και στην επιτροπή ανταγωνισμού και στις 26/02/2021 εστάλη έγγραφο προς το Δασαρχείο ότι για τη μεταφορά μεταποιημένων δασικών προϊόντων χρειάζεται μόνο κάποιο φορολογικό στοιχείο και πάλι όμως ο Δασάρχης Ιωαννίνων αρνείται να αλλάξει τη ΔαΔ. Πρέπει να γίνει κάτι ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε και εμείς υπό ίσους όρους με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ