Το ομόφωνο ψήφισμα έφερε «φουρτούνες» στο Δήμο Ζίτσας!

on .

BIPE IOANNINON
• «Χαμένοι στην μετάφραση» εμφανίζονται στο Δήμο Ζίτσας μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της πρωτοβουλίας του Δήμου Δωδώνης να προτείνει χώρο (ΒΙΠΕ) για εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίων που έχουν ζητήσει άδεια για την Τ.Κ. Λύγγου. 
Μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την έκδοση του επίμαχου ψηφίσματος σημειώθηκαν δύο αντιδράσεις και μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος κατά του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου: Η μία από την παράταξη 
της μείζονος αντιπολίτευσης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία», που έχει επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο και η δεύτερη από τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Ζιάκκα, που είναι επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή τώρα - Δήμος Ζίτσας για όλους».
Η ανακοίνωση της παράταξης Β. Γαρδίκου, κάνει λόγο για εξαπάτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, εστιάζοντας όμως στο υπόμνημα του νομικού συμβούλου του Δήμου Ζίτσας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε αυτό ως επιχείρημα κατά της επιλογής της Τ.Κ. Λύγγου αναφέρεται ότι δεν εξετάστηκε η λύση χωροθέτησης στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, καθώς σύμφωνα με τον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου ορίζεται ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ή βιοαέριο κλπ. «προτείνεται η χωροθέτησή τους κατά προτεραιότητα σε βιομηχανικές περιοχές». Η παράταξη Γαρδίκου επιτίθεται κατά του Δημάρχου, κατηγορώντας τον ότι «είπε ακριβώς τα ίδια με αυτούς που κατηγόρησε».
Το ψήφισμα όμως του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας -απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε χθες και ο «Π.Λ.»- δεν αφορούσε αν πρέπει ή όχι να χωροθετηθούν οι μονάδες βιοαερίου στη Βιομηχανική περιοχή, αλλά αποδοκίμαζε το Δήμο Δωδώνης επειδή πρότεινε χώρο εγκατάστασης των μονάδων στα όρια ενός άλλου Δήμου, δηλαδή του Δήμου Ζίτσας. Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ερωτηθείς χθες από τον «Π.Λ.» δήλωσε ότι το ψήφισμα είναι σαφές και ξεκάθαρο και ο Δήμος Ζίτσας είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει υποδείξεις εντός των ορίων του, αλλά και να χρησιμοποιήσει όποια νομικά επιχειρήματα θεωρεί πρόσφορα -όπως έπραξε και στο παρελθόν με τη μονάδα βιοαερίου στην Κάτω Λαψίστα- για να πετύχει τον αντικειμενικό του στόχο.
Ο Γ. Ζιάκκας από την πλευρά του κάνει λόγο «για ολίσθημα» του Δημάρχου, επειδή το κείμενο του ομόφωνου ψηφίσματος διανεμήθηκε στα ΜΜΕ πριν ολοκληρωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Υποστηρίζει ότι με δική του πρόταση το ψήφισμα θα στέλνονταν με email στους αρχηγούς των παρατάξεων ώστε να μελετηθεί και την επομένη να δινόταν στα ΜΜΕ.
Ο κ. Ζιάκκας κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική καπελώματος που επιχειρήθηκε από αυτούς που την σκέφτηκαν και την πραγματοποίησαν». «Αψευδής μάρτυρας είναι το βίντεο της συνεδρίασης, από το οποίο προκύπτει και η ανάγνωση του ψηφίσματος και η σύμφωνη γνώμη του, θα τεθεί δε στη διάθεση κάθε δημότη από την ιστοσελίδα του Δήμου», ήταν το σχόλιο του Δημάρχου Μ. Πλιάκου.