Έφτασαν στα Γιάννενα οι πρώτοι πελαργοί!

on .

PELARGOS FOLIA ELEOYSA 1 12 3 21

• Τον ερχομό της άνοιξης σηματοδοτεί η άφιξη των πελαργών στα Γιάννενα και από τους πρώτους κατέφθασε, όπως κάθε χρόνο, ο «ένοικος» της φωλιάς που εδώ και χρόνια στέκει στην κορυφή στύλου της ΔΕΗ στην Ελεούσα!
Σταθερός στο ραντεβού του ο εν λόγω πελαργός έχει ήδη αρχίσει την επισκευή της φωλιάς περιμένοντας το ταίρι του. Στον καθαρισμό της εξάλλου προχώρησε πρόσφατα η ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Δήμο Ζίτσας και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, καθώς κάθε χρόνο οι πελαργοί προσθέτουν νέο υλικό για να διαμορφώσουν τη φωλιά τους, σταδιακά αυτές αποκτούν μεγάλο βάρος και ειδικά σε περιπτώσεις που είναι φτιαγμένες πάνω σε τεχνητή βάση υπάρχει ο φόβος η βάση να μην αντέξει το βάρος τους. Η φωλιά της Ελεούσας ήταν μία τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρεται, γι’ αυτό και προέκυψε ανάγκη καθαρισμού της με αφαίρεση υλικού, ο οποίος έγινε πριν μερικές εβδομάδες.

Και... σκουπίδια!
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες εργασίες καθαρισμού ή συντήρησης της φωλιάς των πελαργών πρέπει να πραγματοποιούνται όταν τα πουλιά έχουν φύγει έτσι ώστε να μην νιώσουν απειλή από τον άνθρωπο και να μην προκύψει κίνδυνος εγκατάλειψής τους. Δυστυχώς, όπως έγινε γνωστό, μέσα στη φωλιά εντοπίστηκαν πολλά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα, παπούτσια κ.α.) τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς.
Ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας απευθύνει τις θερμές του ευχαριστίες προς τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και τον καθαρισμό της φωλιάς, και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης Γεώργιο Λιόλιο καθώς και το τεχνικό προσωπικό Μάκη Κωνσταντίνο και Βλάχο Γεώργιο. Παράλληλα, ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Ζίτσας και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Φώτη Ράρρα για την συνεργασία και το ενδιαφέρον που έδειξε τόσο για τη ασφάλεια των πολιτών όσο και των πελαργών.