Γιαννιώτες βρίσκουν διέξοδο στην... επαφή με το βουνό!

on .

PEZOPOROI BOYNO FARSAROTAS

• Mπορεί τον τελευταίο χρόνο η πανδημία να έχει επιβάλλει σε όλους μας σοβαρούς περιορισμούς όσον αφορά στις δυνατότητες για ψυχαγωγία, όμως διέξοδοι πάντα υπάρχουν για όποιον επιδιώκει να πάρει μία «ανάσα» απ’ τη δύσκολη γενικά καθημερινότητα. Και αυτές τις προσφέρει σήμερα κυρίως η φύση!
Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν τρεις συμπολίτες μας
Γιαννιώτες, οι Κωνσταντίνος Φαρσαρώτας, Μιxάλης Παππάς και Νίκος Σιάμος, οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες άρχισαν να κάνουν εξορμήσεις σε κοντινά βουνά, ικανοποιώντας έτσι το πάθος που τρέφουν γι’ αυτά! Συλλέγουν λοιπόν μοναδικές εικόνες φύσης και εμπειρίες, όπως αναφέρει, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Κ. Φαρσαρώτας. Εξάλλου, έχουν δημιουργήσει και ομάδα στο Facebook («the3greekhikers»), η οποία πλησιάζει ήδη τα 1.000 μέλη, μέσω της οποίας καλούν όσους αγαπούν τα ορεινά τοπία και τους γοητεύει η ιδέα της κατάκτησης μίας κορυφής να συμμετάσχουν στις πεζοπορίες που διοργανώνουν!
 Πάθος με το βουνό...
 • Κωνσταντίνε, πες μου λίγα πράγματα για την ομάδα που δημιουργήσατε, τους «the3greekhikers». Πώς προέκυψε;
 - Η ιδέα ξεκίνησε ένα βράδυ που σκεφτόμουν πορείες που θα ήθελα να κάνω με την παρέα μου και επειδή και οι τρείς μας είμαστε παθιασμένοι με το βουνό και πολλά χρόνια φίλοι απλά μου ήρθε σαν ιδέα αυτό. Να δημιουργήσουμε μια ομάδα οι τρείς μας και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από το βουνό με όλο τον κόσμο.
 • Ποια είναι η επιδίωξή σας σήμερα και ποια η φιλοδοξία σας για το μέλλον;
 - Ο σκοπός μας είναι μέσω της ομάδας ο κόσμος να γνωρίσει το βουνό και την φύση, να βλέπει τα πανέμορφα ορεινά τοπία, τα παραδοσιακά χωριά μας και ότι άλλο μπορούμε να συναντήσουμε σε μια πεζοπορία. Να τον προσκαλέσουμε να το ζήσουν από κοντά έχοντας την ευκαιρία όποιος θέλει να έρχεται μαζί μας. Θέλουμε ο κόσμος να αρχίσει να μαθαίνει τη φύση και, πίστεψέ μας, έχει πολλά να μας μάθει. Κυρίως είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα και το άγχος. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να περπατήσουμε και να ανέβουμε σε όσα περισσότερα βουνά μπορέσουμε, να έχουμε εμπειρίες, εικόνες και φίλους σε όλη την Ελλάδα.
 • Γιατί κάποιος να επιλέξει τις ορεινές εξορμήσεις; Τι του προσφέρει η ανάβαση σε ένα βουνό;
 - Μια ορεινή εξόρμηση μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Αρχικά, είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, όπως προανέφερα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης και μακροπρόθεσμα τα οφέλη φαίνονται και στο σώμα μας, ενώ βοηθάει στη βελτίωση της υγείας μας. Την ηρεμία και τη γαλήνη που σου προσφέρει η θέα που αντικρίζεις όταν φτάσεις στο τέλος της ανάβασης, δεν μπορείς να την βρεις σε καμία άλλη ασχολία. Και αυτό έρχεται σε συνδυασμό με ένα είδος επιβράβευσης που δίνουμε στον εαυτό μας μετά από την προσπάθεια αυτή. Επιπλέον, είναι και μια πρόκληση του μυαλού, γιατί δοκιμάζουμε τις δικές μας αντοχές και τη δική μας πειθαρχία πάνω στους κανόνες που επικρατούν στο βουνό. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά είναι πολύ πιο όμορφο. Και πάντα ο καθένας θα βρίσκει τα δικά του οφέλη σε μια ανάβαση. Οπότε, τα λόγια και η θεωρία περισσεύουν. Όπως λέει και ο λαός, μια δοκιμή θα σε πείσει!  
 Χρειάζονται ειδικές ικανότητες για να ασχοληθεί κανείς με την ορειβασία και τι πρέπει να γνωρίζει; 
 - Για να ασχοληθεί κάποιος μόνο με την ορειβασία σαφέστατα πρέπει να το θέλει, να έχει υπομονή και επιμονή και να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Αυτό βέβαια πάλι εξαρτάται και από την επιλογή του βουνού. Χρειάζεται πολλή προσοχή όταν περπατάμε, να είμαστε συγκεντρωμένοι, να μην φεύγουμε από το μονοπάτι, να έχουμε πάντα μαζί μας τον κατάλληλο εξοπλισμό, το κατάλληλο παπούτσι ώστε να μην κουραζόμαστε και να έχουμε ασφάλεια στο περπάτημα.
Επίσης, ποτέ δεν πάμε μόνοι μας, πάντα με παρέα. Ο καιρός πάλι παίζει βασικό ρόλο. Προτιμούμε την καλοκαιρία, δεν πάμε με βροχή στο βουνό. Οι κίνδυνοι πάντα υπάρχουν όταν κυκλοφορείς στη φύση, αλλά όταν είσαι συγκεντρωμένος και δεν υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου είναι διαχειρίσιμοι. Πάντως, πιστεύουμε ότι όλοι μας μπορούμε να περπατήσουμε στο βουνό, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις.
 Ευνοημένη η Ήπειρος!
 • Σε ποια περιοχή της χώρας μας βρίσκονται κατά τη γνώμη σου τα πιο εντυπωσιακά ή αν θέλεις τα πιο γοητευτικά βουνά;
 - Ζούμε σε μια χώρα που έκτος από τα χιλιάδες νησιά έχουμε και χιλιάδες βουνά. Είτε μικρά είτε μεγάλα. Το κάθε βουνό έχει τη δική του ομορφιά. Τα πιο πολλά είναι στην Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία. Τα πιο γοητευτικά βουνά θα τα συναντήσουμε στην περιοχή μας. Συναντάει κανείς πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς πετρωμάτων, δάση, ποτάμια που τα διασχίζουν, πολλές κορυφές στο ίδιο βουνό, που όλα μαζί συνθέτουν ένα μαγευτικό κάδρο για το μάτι ενώ συνιστούν μία μοναδική εμπειρία ανάβασης.  
• Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας;
 - Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί μας για να ρωτήσει οτιδήποτε ή να συμμετέχει στις πορείες μας μπορεί να μας βρει στα προφίλ μας στο facebook: the3greekhikers ή στο instagram: the3greekhikers.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ