Με... συμβασιούχους και εθελοντές η «μάχη» για πιο καθαρά Γιάννενα!

on .

SKOYPIDIA PARALIMNIOS ETHELONTES

• Σε δύο «βάσεις» στηρίζεται ο Δήμος Ιωαννιτών όσον αφορά στη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας, κυρίως στην περιποίηση και τον καθαρισμό των πλέον πολυσύχναστων σημείων της που αποτελούν και τον «καθρέφτη» των Ιωαννίνων.
Αφενός στους εκατοντάδες συμβασιούχους Κοινωφελούς Εργασίας που θα έχει στη διάθεσή του για λίγους μήνες ακόμα, ως τις αρχές του καλοκαιριού, οι οποίοι πράγματι κάνουν δουλειά όπου τους υποδεικνύουν οι αρμόδιοι των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου. Αφετέρου, σε οποιονδήποτε πολίτη ή εθελοντική ομάδα προθυμοποιηθεί να αναλάβει πρωτοβουλία ευπρεπισμού ενός πάρκου ή τμήματος της Παραλιμνίου, όπως κάνουν το τελευταίο διάστημα οι εθελοντές του «Save Your Hood» με καλά αποτελέσματα.

Μετά τι θα γίνει...
Κι όταν τελειώσει το οκτάμηνο των συμβασιούχων ή κουραστούν να δίνουν μάχη με τα απορρίμματα οι εθελοντικές ομάδες τι θα γίνει; Κανείς δεν έχει απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Λογικά η πόλη θα επανέλθει και πάλι στην εικόνα παραμέλησης της περσινής χρονιάς, κυρίως του καλοκαιριού, αφού η υπηρεσία καθαριότητας και να θέλει, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διευρυμένου Δήμου.
Όσο για τη Δημοτική Αρχή, είναι στη διακριτική της ευχέρεια ανά πάσα στιγμή να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες ευπρεπισμού της πόλης, όπως για παράδειγμα εκστρατείες καθαρισμού στις όχθες της λίμνης με τη συμμετοχή φορέων, συλλόγων, σχολείων και απλών πολιτών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει να την απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα! Προτιμά μάλλον να αναμένει το επόμενο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να συγχαίρει τις ομάδες που δραστηριοποιούνται για μία καλύτερη πόλη, παρέχοντάς τους σακούλες απορριμμάτων για τα σκουπίδια που συγκεντρώνουν!

Κάδοι και βρύσες
Ενισχυμένη με συμβασιούχους Κοινωφελούς η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου προχωράει, όπως ανακοίνωσε, σε πλύσιμο και απολύμανση των υπογειοποιημένων κάδων, ενώ παράλληλα γίνεται καθαρισμός σε όλες τις υπαίθριες βρύσες της πόλης.
Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αριστείδης Παππάς, πρόκειται για παρεμβάσεις που ήταν άκρως απαραίτητες και ολοκληρώνονται τις μέρες αυτές καθώς το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Δήμο, η προσπάθεια της υπηρεσίας καθαριότητας και του εργοταξίου είναι συνεχής και η εικόνα της πόλης έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ο κ. Παππάς επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ανάγκη συμβολής όλων των πολιτών, ενώ ειδική έκκληση έκανε σε όλους όσους επισκέπτονται την παραλίμνια περιοχή να μεριμνούν για την απομάκρυνση των πλαστικών που χρησιμοποιούν ώστε να αποφεύγονται εικόνες με σωρούς σκουπιδιών αλλά και η επιβάρυνση της λίμνης.

«Μπράβο» από Ελισάφ
Αφού οι εθελοντές της τοπικής ομάδας του «Save Your Hood» καθάρισαν επανειλημμένα, επί αρκετά Σαββατοκύριακα, καίρια σημεία της πόλης, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κάλεσε χθες στο Δημαρχείο τους συντονιστές τους, προκειμένου να τους συγχαρεί, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών και συνδρομής τους για μία πόλη πιο όμορφη και καθαρή.
Η ομάδα των Ιωαννίνων που συνεχώς ενδυναμώνεται έχει παρέμβει με δράσεις στο Φρόντζο, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, τον Κουραμπά, την παραλίμνιο και σε άλλα σημεία, όπως έχει επανειλημμένα κάνει στο παρελθόν η ομάδα των «Paguristas», αλλά και σχολεία της πόλης με ευθύνη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Όσο για τον Δήμο, διαβεβαιώνει πως στηρίζει τις δράσεις των «Save Your Hood» παρέχοντας τα απαραίτητα υλικά, όπως σακούλες και θα συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα!

***
Η καλή εικόνα μίας πόλης είναι καταρχήν ευθύνη των υπηρεσιών που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο. Αν δεν έχουν προσωπικό, ο Δήμος οφείλει να τους το εξασφαλίσει. Έπονται οι πολίτες, οι οποίοι φέρουν τη δική τους ευθύνη όσον αφορά στο να διατηρούν καθαρούς τουλάχιστον τους κοινόχρηστους χώρους όπου συχνάζουν.