Διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο

on .

YPOLOGISTHS XERIA EMAIL

• Νέο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας αναμένεται να περιέχει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που μέσα στο μήνα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Μάλιστα επειδή πολλά ακούγονται για κατάργηση του 8ωρου, ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο, μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που κάνει «μεγάλη παρέμβαση στο εργατικό δίκαιο της χώρας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού» και πρόσθεσε ότι «το εργατικό μας δίκαιο είναι των αρχών της δεκαετίας του ’80 όταν δεν υπήρχε ούτε καν ως ιδέα η τηλεργασία, φυσικά και ίντερνετ κλπ. Ως εκ τούτου πρέπει να επικαιροποιηθεί…».
Σε δηλώσεις του (MEGA), ανέφερε ότι «θα φέρουμε κάποιες διατάξεις οι οποίες θα αφορούν τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», ενώ σε ερώτηση εάν ο εργαζόμενος που δουλέψει 10 ώρες θα πάρει το 2ωρο το επιπλέον απάντησε τα εξής: έπειτα από συμφωνία του εργαζόμενου με το εργοδότη, θα πάρει αυτό το επιπλέον δίωρο εάν έχει δουλέψει 10 ώρες. Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή θα δουλέψει 6 ώρες. «Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί», ξεκαθάρισε.
Άλλο οι υπερωρίες
Σύμφωνα με τον υπουργό «άλλο είναι οι υπερωρίες και άλλο είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται και πληρώνονται εξτρά. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη. Δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες ημέρες και δεν δουλεύω».

Για τηλεργασία και ηλεκτρονική κάρτα
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην τηλεργασία, σημειώνοντας ότι «θα φέρουμε ρύθμιση και για την τηλεργασία γιατί χρειάζεται μια ουσιαστική παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα διότι η τηλεργασία μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή μας και πρέπει να ρυθμιστεί και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους». Και πρόσθεσε ότι «φέρνουμε και ένα άλλο μέτρο το οποίο είναι κατεξοχήν υπέρ των εργαζομένων: Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων διότι θα καταγράφει αυτόματα και θα περνάνε όλα αυτά στο ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο θα αναβαθμιστεί».
Αυτό σημαίνει ότι θα καταγράφεται το πότε πάει ο εργαζόμενος στην δουλειά του και πότε φεύγει από αυτήν, με τον υπουργό να τονίζει ότι πρόκειται για μια από τις πλέον φιλεργατικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τελευταία.