«Σιωπή» Συντονιστή Αποκεντρωμένης για τη μονάδα βιοαερίου στο Λύγγο

on .

BIOAERIO

• Σε μια περίοδο που εντείνονται οι διαμαρτυρίες για τις αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να λάβει απόφαση για την έγκριση ή όχι των Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή μονάδας βιοαερίου στην Τοπική Κοινότητα Λύγγου του Δήμου Ζίτσας.

Πρόκειται για μονάδα για την οποία ήδη έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Περιφέρεια και ο Δήμος Ζίτσας, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη πρώτη ύλη (βιορευστά) στην ευρύτερη περιοχή. Αρνητικός είναι και ο Δήμος Δωδώνης, ο οποίος δεν ανήκει μεν στους φορείς που γνωμοδοτούν, ωστόσο επειδή η Τ.Κ. Λύγγου γειτνιάζει με ιδιοκτησίες της Τ.Κ. Κωστάνιανης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έχει λάβει αρνητική θέση για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Η διαδικασία έχει περάσει τώρα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) το οποίο πρόκειται να κάνει την τελική γνωμοδότηση, μετά την οποία θα εκδοθεί η απόφαση του Συντονιστή Βασίλη Μιχελάκη.
Με νωπές ακόμη τις αποκαλύψεις γύρω από εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων άλλων μονάδων στη Βιομηχανική Περιοχή, σε επενδυτή με τον οποίο είχαν επαγγελματική σχέση οικογενειακά πρόσωπα του Συντονιστή, ο οποίος καλείται για εξηγήσεις στη Βουλή, η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδίως εάν και κατά πόσο στη συγκεκριμένη επένδυση (που αφορά δύο ισοδύναμες μονάδες των 400 KW), θα ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις Περιφέρειας και Δήμων.
Χθες τον Συντονιστή Βασίλη Μιχελάκη επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Δήμου και ανέπτυξε τα επιχειρήματα κατά της επένδυσης. «Οι μονάδες βιορευστών θα υποβαθμίσουν με μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές συνέπειες την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων, αλλά και θα θίξουν τα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου Δωδώνης που βρίσκονται στην περιοχή (Ι.Ν. Ταξιαρχών και η Εκκλησία της Παναγιάς), όπως και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης», υποστηρίζεται εκ μέρους του Δήμου, ο οποίος εκτιμά επίσης ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργήσει τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Δωδώνης, ο οποίος έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Πέραν αυτών, ο Δήμος Δωδώνης προτίθεται στη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ να καταθέσει τεκμηριωμένη άποψη, στηρίζοντας και τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα.
Από την ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης, δεν προκύπτει απάντηση από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη, ο οποίος προφανώς συνεχίζει την τακτική της σιωπής, αλλά και της «συσκότισης» γύρω από τις προθέσεις του, ακολουθώντας πιστά την τακτική που ακολούθησε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (ΒΙΠΕ, Κόνιτσα, κλπ.).