Αιμοδοσία, το πολυτιμότερο δώρο ζωής για τον άνθρωπο

on .

AIMODOSIA
• Δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα η προσφορά αίματος είναι ένα δώρο ζωής γι’ αυτόν που το δέχεται, ενώ παράλληλα έχει οφέλη και για τους αιμοδότες. 
Αυτό τονίζει στον «Π.Λ.» η Δέσποινα Παπαδοπούλου, μέλος της ομάδας των «Paguristas», μιλώντας για την αιμοδοσία που διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής (ώρες 10 π.μ.– 2 μ.μ.) μαζί με τον Σύλλογο

Ασθενών με Νεοπλασία «Είμαστε Μαζί». Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρεται στη μεγάλη ανάγκη που έχουν τα Νοσοκομεία στα Γιάννενα για αίμα, στην απόφαση να αφιερωθεί η συγκεκριμένη δράση στη μνήμη της Αφροδίτης Κατσαράκη, αλλά και γενικότερα στον εθελοντισμό ως στάση ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχει και ο «Π.Λ.».
Η συνέντευξη
-Πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες εθελοντικής αιμοδοσίας όπως αυτή που θα γίνει την Κυριακή από τους «Paguristas» και τον Σύλλογο «Είμαστε Μαζί»;
Από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή εδώ κι ένα χρόνο, οι ελλείψεις σε αίμα έχουν γίνει μεγαλύτερες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι αιμοδότες δεν προσέρχονται πια στα Νοσοκομεία με τον ίδιο ρυθμό. Σημαντικότερη αιτία είναι ο φόβος για την μετάδοση του κορονοϊού. Οι ανάγκες όμως για αίμα είναι πάγιες, οπότε είναι πολύ σημαντικές αυτές οι πρωτοβουλίες. Έτσι, λοιπόν, πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτή την εθελοντική αιμοδοσία προκειμένου να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τα Νοσοκομεία της περιοχής μας και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

-Tι σηματοδοτούν αυτά τα 10 λεπτά που αφιερώνει κανείς απ’ το χρόνο του δίνοντας αίμα;
Δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο απ’ την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο ζωής γι’ αυτόν που το δέχεται. Όμως οφέλη έχουν και οι αιμοδότες. Σύμφωνα με έρευνες, οι τακτικοί αιμοδότες εμφανίζουν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα. Βελτιώνεται η ροή του αίματος και μειώνονται οι βλάβες στα τοιχώματα αγγείων και των αρτηριών. Και φυσικά υπάρχουν και οι θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία. Το συναίσθημα του αλτρουισμού συμβάλει στην καλή διάθεση ενός ανθρώπου, καθώς ο αιμοδότης νιώθει υπερήφανος για την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο!

-Γενικά τι διαπιστώνετε, κινητοποιούνται οι πολίτες όταν είναι για δράσεις με κοινωφελή χαρακτήρα;
Έχοντας ήδη στις «πλάτες» μας 10 χρόνια λειτουργίας της ομάδας των Paguristas, διαπιστώνουμε ότι χρειάζεται μία συνεχής πάλη, όχι μόνο για να φέρνουμε σε πέρας τις δράσεις μας, αλλά και στο να δημιουργούμε ενεργούς πολίτες (ένας από τους πρώτους στόχους μας), πολίτες που να μην στέκονται αδιάφοροι στα προβλήματα της πόλης και των συμπολιτών μας. Συνήθως οι Γιαννιώτες είναι δίπλα μας, όπως πρόσφατα, μέσα στην καραντίνα, που μαζέψαμε είδη πρώτης ανάγκης (8 τόνους!) για να στείλουμε προς τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Πιστεύουμε ότι και τώρα θα σταθούν αρωγοί και σε αυτήν την προσπάθειά μας!

-Πώς αποφασίσατε να αφιερώσετε την αιμοληψία στη μνήμη της Αφροδίτης Κατσαράκη;
Η Αφροδίτη ήταν ένα άτομο με βαθιά ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά και συμμετείχε σε πολλές Εθελοντικές Οργανώσεις της πόλης μας. Είχαμε κάνει συνεργασίες με τον Σύλλογο Ασθενών με Νεοπλασία «Είμαστε Μαζί» που ήταν ιδρυτικό μέλος και πρώτη του Πρόεδρος. Όντας ασθενής η ίδια, αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής της, με στόχο την επίλυση των αναρίθμητων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους. Η αιμοδοσία της Κυριακής, και μάλιστα σε συνεργασία και με άλλους φορείς, είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε στην μνήμη της και ξέρουμε ότι και η ίδια κάτι ανάλογο θα σκεφτόταν.

-Γιατί είναι σημαντικός ως στάση ζωής ο εθελοντισμός ειδικά στις μέρες μας; Ποιο μήνυμα στέλνετε με το παράδειγμά σας οι «Paguristas»;
Ο τελευταίος χρόνος δοκίμασε πολύ τις αντοχές των ανθρώπων. Έφερε βαθιά απογοήτευση, ανεργία, οικονομικά προβλήματα, ανασφάλεια κ.ά.. Η ομάδα μας λίγα πράγματα μπόρεσε να κάνει, aφού περιοριστήκαμε από τα συνεχή μέτρα και τα lockdowns. Αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη για τα μέλη μας και δεν θέλουμε να κινδυνέψουν επ’ ουδενί. Τώρα ξεκινάμε πάλι την νέα χρονιά με πρώτη δράση την αιμοδοσία της Κυριακής κι ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Ο εθελοντισμός είναι σημαντικός γιατί δίνει στον άνθρωπο ελπίδα. Κάθε εθελοντική πράξη είναι μία αισιόδοξη πράξη, δείχνει ότι πιστεύουμε στο αύριο, κι ότι θα είμαστε όλοι εδώ για να παλέψουμε πάλι για έναν καλύτερο κόσμο!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ