«Ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και από την ΠΕΔ Ηπείρου

on .

KALPES AYTODIOIKHSH

• Με τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για το σχέδιο νόμου που αφορά την εκλογική διαδικασία στην Αυτοδιοίκηση, συμφωνεί και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με την ΠΕΔ να εκτιμά πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό με την ψήφισή του θα συμβάλει καθοριστικά στην κυβερνησιμότητα των Δήμων.
Υπήρξαν ωστόσο και επί μέρους προτάσεις, όπως τις συνόψισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Ντακαλέτσης, οι οποίες αφορούν:
- Να μη μειωθούν τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων.
- Να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εφόσον συγκεντρώνει πλειοψηφία 43%.
- Το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο για Δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, τοπικό συμβούλιο.
-Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων να είναι η 31η Αυγούστου.
-Το όριο εκλογής πολυμελών οργάνων στις κοινότητες να «πέσει» στους 300 κατοίκους.
- Για να μπορεί να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις εκλογές θα πρέπει να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψήφιους για τοπικά συμβούλια στο 100% των Δημοτικών Κοινοτήτων.
- Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων βάσει σταυροδοσίας και ενιαία στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
- Η προσαύξηση για τους υποψήφιους των συνδυασμών να ανέβει στο 150% αντί του προτεινόμενου 120%.

Αρνητική η ΠΕΔ για τις «Ιαματικές Πηγές Α.Ε.»
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο συστήνεται η «Ιαματικές Πηγές Α.Ε.» για τις Ιαματικές Πηγές της χώρας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τους Δήμους Κόνιτσας και Πρέβεζας, με την ΠΕΔ να ζητά την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων.
Η Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη, στην εισήγησή της, πρότεινε να τεθεί σε μηδενική βάση η συζήτηση για το μέλλον των ιαματικών πηγών της χώρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού ληφθούν υπόψη οι κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες των ιαματικών πηγών.
Για τις ιαματικές πηγές της Ηπείρου που έχουν λάβει σήμα αναγνώρισης φυσικού πόρου, δρομολογούνται παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών, στο πλαίσιο του Interreg, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου και τα έργα αυτά θα κινδυνεύσουν, σε περίπτωσης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πηγών, όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης.

Άλλα θέματα
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση το Δ.Σ. αποφάσισε να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη η υποβοήθηση των Δήμων α) για την πρόταση έργων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου για το ΕΣΠΑ 2021-2027 και β) για την κατάθεση προτάσεων στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021», για τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ακόμη, υιοθετώντας πρόταση του Δήμαρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ζητά από την πολιτεία να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι συνδέσεις στα έργα αποχέτευσης, σε μικρούς οικισμούς που δεν είναι σήμερα επιλέξιμοι.
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη σε ένα ακόμα θέμα, θα επιδιωχθεί συνεννόηση με τις Ανώνυμες Εταιρείες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ για την αποκατάσταση των δρομολογίων προς απομακρυσμένες περιοχές, καθώς τα προγράμματα των δρομολογίων έχουν αλλάξει με την πρόφαση των προβλημάτων της πανδημίας.