Με σταθερό βήμα προχωρούν οι εμβολιασμοί στην Ήπειρο!

on .

EMBOLIO 1

• Mε σταθερούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί πολιτών κατά του κορωνοϊού στην Ήπειρο, παρά τα προβλήματα που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως όσον αφορά στα ραντεβού μέσω φαρμακείων.
Μέχρι και χθες είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer και της Astrazeneca συνολικά 32.474 πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι και υγειονομικοί, δηλαδή σχεδόν ποσοστό 10% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας. Ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί και με την δεύτερη δόση για λιγότερους από τους μισούς, δηλαδή για 13.262 πολίτες.

Πόσοι εμβολιάστηκαν
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων μέχρι και το Σάββατο είχαν γίνει 17.490 εμβολιασμοί, με την 487 να πραγματοποιούνται προχθές. Από αυτούς οι 10.760 εμβολιασθέντες έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ οι 6.730 έχουν κάνει και τη δεύτερη.
Στην Π.Ε. Άρτας έχουν γίνει 6.529 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.931 αφορούν μόνο την πρώτη δόση, ενώ οι 2.598 και τη δεύτερη. Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας έχουν εμβολιαστεί 4.692 πολίτες, από τους οποίους οι 2.902 έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση, ενώ οι 1.790 και τη δεύτερη. Τέλος, στην Π.Ε. Πρέβεζας 3.763 πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, εκ των οποίων οι 1.032 και τη δεύτερη δόση, ενώ οι 2.731 έχουν κάνει μέχρι στιγμής μόνο την πρώτη.

Ένα εκατομμύριο...
Στο μεταξύ, το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας έως την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Μαρτίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Μιλώντας στον «Σκάι», ο κ. Γεωργαντάς είπε επίσης ότι κάθε ημέρα εμβολιάζονται περίπου 30.000 - 35.000 άτομα, ενώ από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει 885.000 εμβολιασμοί (λεπτομέρειες σελίδα 12).

Άλλο ένα σκεύασμα
Μία αισιόδοξη είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) χορήγησε χθες άδεια κατεπείγουσας χρήσης για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω! Το συγκεκριμένο είναι το τρίο που αδειοδοτείται στις ΗΠΑ μετά τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Πέρα από το ότι είναι μονοδοσικό, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.
Όπως ανέφερε ο Γ. Γεωργαντάς, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η συγκεκριμένη είδηση, σημειώνοντας ότι στις 11 Μαρτίου θα συζητηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η άδεια χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου.
«Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει γίνει, στην επόμενη φάση θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και των πολιτών που είναι άνω των 75 ετών», σημείωσε ο Υφυπουργός προσθέτοντας ότι περίπου 275.000 άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης.