Θετική γνωμοδότηση για τη μονάδα βιοαερίου στα Άνω Ραβένια

on .

BIOAERIO

• Η εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου σε αγροτική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άνω Ραβενίων του Δήμου Πωγωνίου κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για εγκατάσταση η οποία θα επεξεργάζεται κατά κύριο λόγο τα κτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά απόβλητα των σύγχρονων μονάδων που έχει στην ίδια περιοχή η εταιρία «ΝΑΚΗΣ», που είναι και ο επενδυτής της μονάδας Βιοαερίου. Η γνωμοδότηση ήταν θετική κατά πλειοψηφία, ενώ αντιρρήσεις επί της Μελέτης εξέφρασε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Αρνητική ήταν και η άποψη του Δήμου Ζαγορίου, που γειτνιάζει με την περιοχή. Η βασική ένσταση του Δήμου Πωγωνίου εστιάζεται στην τοποθεσία που θα κατασκευαστεί η Μονάδα με τον επενδυτή να υποστηρίζει ότι ήταν η μόνη κατάλληλη και διαθέσιμη κοντά στις μονάδες που λειτουργεί.
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι οι μονάδες βιοαερίου λύνουν προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής, μελλοντικά θα είναι υποχρεωτική για τις μεσαίες και τις μεγάλες κτηνοπτηνοτροφικές μονάδες η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου για την επεξεργασία των αποβλήτων τους.
Διευκρίνισε δε, ότι εκείνο που δεν πρέπει να επιτραπεί είναι η μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές. Οι άλλες ΜΠΕ για τις οποίες υπήρξε θετική γνωμοδότηση είναι οι εξής:
2 Λειτουργία Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας Καβασίλων
2 Μονάδα μαρμάρων στη θέση «Λαθήρω» της Τ. Κ. Καρίτσας
2 Αμμοληψία στη θέση Πλατάνια του ρέματος Τύριας
2 Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων.