40 στρέμματα στην Πεδινή για το Πάρκο Τεχνολογίας!

on .

PERIFEREIA

• Ένα ουσιαστικό βήμα έγινε χθες προς την κατεύθυνση δημιουργίας Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα.
Με απόφασή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχωρεί στην Περιφέρεια έκταση δεκάδων στρεμμάτων απέναντι από το Πανεπιστήμιο όπου έχει χωροθετηθεί η συγκεκριμένη υποδομή, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή μας, καθώς εκτιμάται πως θα της προσδώσει οικονομικά, και γενικότερα αναπτυξιακά οφέλη.
Η παραχώρηση της έκτασης ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Πάρκου, στις εγκαταστάσεις του οποίου αναμένεται να φιλοξενηθούν μεγάλες εταιρίες του κλάδου της καινοτομίας, μεταξύ των οποίων και η Γερμανική «TeamViewer» που ήδη εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί κέντρο έρευνας στα Γιάννενα. Γεγονός που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας!

Eπίσημη παραχώρηση
Χθες υπέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΤΤ τη δωρεάν παραχώρηση για κοινωφελή σκοπό, στην Περιφέρεια Ηπείρου, τμήμα του αγροκτήματος Πεδινής, ικανοποιώντας έτσι σχετικό αίτημά της.
Πρόκειται για έκταση 40 στρεμμάτων περίπου, η οποία παραχωρείται στην Περιφέρεια Ηπείρου για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου. Οι εκτάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, τη δημιουργία του οποίου προετοιμάζει με μεθοδικό τρόπο η Περιφέρεια εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Εξάλλου, η ίδια είχε χωροθετήσει το Πάρκο στην περιοχή ακριβώς απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να είναι σε αλληλεπίδραση μαζί του.

Πόλος έρευνας...
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως το Πάρκο Τεχνολογίας και Έρευνας είναι ένα έργο που προσδοκάται πως «θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση δράσεων καινοτομίας, στη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει ευρύτερο πόλο προσέλκυσης και συνεργασίας ερευνητικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών και επενδυτικών φορέων της ευρύτερης περιοχής».
Όπως σημειώνεται, η στέγαση επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας – κλάδων Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Βιοτεχνολογίας, Αγροτεχνολογίας, Δημιουργικής Βιομηχανίας, θα προωθήσει την εφαρμοσμένη έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην Περιφέρεια Ηπείρου, με θετικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής και στη διάχυση της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στους κλάδους Αγροτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής.
Το ΥΠΑΤΤ καταλήγει τονίζοντας ως επιστέγασμα πως «η δημιουργία του Πάρκου είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Ηπείρου και αποτελεί άλμα στο μέλλον για την εισαγωγή καινοτομιών και νέας τεχνογνωσίας στην περιοχή και την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της».

Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, όπως τον είχε παρουσιάσει ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης στα τέλη του περσινού Ιανουαρίου, κατά την τελετή εγκαινίων του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Γερμανικής «TeamViewer» στα Γιάννενα, εντός της τρέχουσας διετίας θα κατασκευαστούν στην παραχωρηθείσα έκταση απέναντι από το Πανεπιστήμιο, κτιριακές εγκαταστάσεις 6.000 - 7.000 τετραγωνικών μέτρων.
Σ’ αυτές θα μπορούν να στεγαστούν οι πρώτες εταιρίες του κλάδου και στη συνέχεια να γίνει επέκτασή τους ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις ανάγκες που θα υπάρξουν. Από τότε μάλιστα ο Διευθυντής Οικονομικών της «TeamViewer» είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της εταιρίας στο Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας Ηπείρου.