Τελικά έχει οικοδομική άδεια το κτίριο της οδού Δομπόλη;

on .

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH 8 2 17

• Αναπάντητο άφησε ο Δήμαρχος το βασικό ερώτημα, αν δηλαδή το κτιριακό συγκρότημα του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαθέτει οικοδομική άδεια ανέγερσης, τονίζει ο Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Μακρής σχολιάζοντας την απάντηση του Μωυσή Ελισάφ σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π.Λ.» που βασίστηκε σε δικές του παρατηρήσεις. Ο κ. Μακρής τονίζει πως πρόκειται για βασική παράμετρο της όλης υπόθεσης. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
«Από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, λάβαμε μια ενημέρωση για το κτίριο στην οδό Δομπόλη σε σχέση με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του Σαββάτου - Κυριακής 13-14 /02 με τίτλο «Αυθαίρετο το κτίσμα της Δομπόλη;» στο οποίο έθεσα τα ερωτήματά μου.
Βλέπουμε ότι συνεχώς μαθαίνουμε νεότερα γι’ αυτό το κτίριο, ίσως πρέπει να γίνουν ερωτήματα για να λάβουμε απαντήσεις. Στοιχεία τα οποία, όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει κάτι νέο, πρέπει να τα ερευνά και να τα ανακοινώνει. Προσωπικά δεν με καλύπτει πλήρως η ενημέρωση - απάντηση, γιατί για την οικοδομική άδεια ανέγερσης των υπαρχόντων κτιρίων δεν μάθαμε αν υφίσταται.
Πολεοδόμος δεν είμαι, αλλά το πρώτο είδος άδειας που απαιτείται για την ανέγερση κτιρίου είναι η οικοδομική, καθώς αυτή είναι απαραίτητη στην περίπτωση ανέγερσης νέας οικοδομής ή προσθήκης σε προϋπάρχουσα. Σύμφωνα με την νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση άδειας από την Πολεοδομία, για την ανέγερση ή την αναδιαμόρφωση (ανακαίνιση) ενός κτιρίου, επισκευή κ.α., αλλά δεν νομίζω ότι αυτά είναι τα ίδια πράγματα...
Ας μην δημιουργούμε όμως απορίες και σύγχυση στους ενδιαφερόμενους αναγνώστες για το πότε χρειάζεται οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου. Το ερώτημα παραμένει: Ο φάκελος του αρχικού έργου αγνοείται, ενώ μάλλον μετά τη απάντηση του Δημάρχου κανείς δεν ξέρει αν το συγκρότημα του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαθέτει οικοδομική άδεια ανέγερσης.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Μακρής»