Θα σώσει ζωές ο νέος κόμβος της Εγνατίας στα Γιάννενα!

on .

KOMBOS EGNATIAS PEDINH
• Ένας κόμβος σύνδεσης με την Εγνατία Οδό αντάξιος του μεγέθους και των αναγκών τους θα γίνει τα Γιάννενα έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια που το λεκανοπέδιο εξυπηρετείται από τον σημερινό ημιτελή και επικίνδυνο κόμβο της Πεδινής.
Την κατασκευή του νέου κόμβου όπως και δύο ακόμα αντίστοιχων έργων, έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, η Οικονομική Επιτροπή της οποίας έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την άμεση υλοποίησή τους, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση σε κατά τόπους κυκλοφοριακά προβλήματα και άλλες ανάγκες. Εξάλλου, εγκρίθηκαν μία σειρά από απαραίτητες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας, ενώ ξεχωρίζει και η θετική απόφαση για τη μελέτη αποκατάστασης του ναού της Παρηγορήτισσας Άρτας, ενός από τα πιο σημαντικά Βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου.

Θα διορθώσει λάθη!
Αρκετές ζωές έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα ο πρόχειρα κατασκευασμένος κόμβος σύνδεσης της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας με την Εγνατία στο ύψος της Πεδινής. Πρόκειται για έργο ουσιαστικά ημιτελές, το οποίο μόνο προβλήματα έχει προκαλέσει από τη στιγμή της παράδοσής του σε χρήση. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι πλέον, με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, λειτουργεί ουσιαστικά και ως δικός της κόμβος με τα Γιάννενα, αφού οι ταξιδιώτες του συγκεκριμένου κάθετου στην Εγνατία αυτοκινητόδρομου μπορούν να βγουν προς την πόλη είτε από τον κόμβο Αβγού είτε μέσω της Εγνατίας στην οποία «ακουμπάει» η Ιόνια στο ύψος της Κοσμηράς.
Η ανάγκη λοιπόν ανακατασκευής του ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες αλλά και στις προδιαγραφές ασφαλείας ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου είναι αδιαμφισβήτητη. Το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Για την κατασκευή του θα διατεθούν 1.970.000 ευρώ, με την ελπίδα πως θα διορθωθούν οριστικά τα λάθη του παρελθόντος. Η υλοποίηση του έργου θα είναι άμεση.

Άλλοι δύο κόμβοι
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας έδωσε χθες την έγκρισή της και για την κατασκευή άλλων δύο σημαντικών κόμβων στην Ήπειρο. Ο ένας αφορά επίσης την Εγνατία και είναι εκείνος που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (Α/Κ ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ.). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.650.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
Ο τρίτος κόμβος θα κατασκευαστεί στην Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων στο ύψος του Διάσελου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ανάδοχος: ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. - ΜΕΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών κόμβων ανέρχεται σε 4.920.000 ευρώ και χθες η Οικονομική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ενέκρινε για το μεν πρώτο τους όρους δημοπράτησης, για τους δε άλλους τα αποτελέσματα των αντίστοιχων διαγωνισμών.

Η Παρηγορήτισσα
Στο μεταξύ, ένα σημαντικό βήμα έγινε χθες και προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του Ναού Παρηγορήτισσας της Άρτας, που αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο Βυζαντινό μνημείο για την ευρύτερη περιοχή. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της σχετικής μελέτης. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, πρόκειται για μελέτη με μεγάλες απαιτήσεις, αφορά το κτιριακό συγκρότημα και για την προώθησή της έχει τακτική επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από πόρους της Περιφέρειας.

Οδικές παρεμβάσεις
Κατά τη χθεσινή μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση της Επιτροπής αναδείχτηκαν επίσης οριστικοί ανάδοχοι για το έργο που αφορά στην προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι από πτώσεις βράχων και λίθων μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα 8 – 12 Ιανουαρίου με προϋπολογισμό 370.000 ευρώ, αλλά και για την άμεση συλλογή στοιχείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της περιοχής από κόμβο Δολιανών έως Κακαβιά προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
Παράλληλα, αναδείχτηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για αποκατάσταση ζημιών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ και για την αποκατάσταση και βελτίωση του δρόμου Αμφιθέα - Μεγάρχη - Φωτεινό και την προστασία πρανών υδατορεμάτων εντός του οικισμού της Τ.Κ. Μεγάρχης, προϋπολογισμού 82.000 ευρώ.
Τέλος, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την διακήρυξη των έργων αποκατάστασης της επαρχιακής οδού Ιτέα προς Πέτρα Ζαγορίου, προϋπολογισμού 62.000 ευρώ, για την αποκατάσταση φθορών της επαρχιακής οδού Κοκκινολιθάρι – Κεραμίτσα - Μηλέα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, τη βελτίωση βατότητας – κατασκευή τεχνικών – σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στο Δήμο Πρέβεζας προϋπολογισμού 282.200 ευρώ και την αποκατάσταση καθιζήσεων – κατολισθήσεων επί της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ