Μ. ΕΛΙΣΑΦ: To κτίριο εξαιρέθηκε (8-8-2020) της κατεδάφισης… δεν είναι αυθαίρετο!

on .

ELISAF MOYSHS 1

• Από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ λάβαμε την ακόλουθη απάντηση για το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη:
«Στο πρωτοσέλιδο της έγκριτης εφημερίδας σας του Σαββάτου - Κυριακής 13-14 Φεβρουαρίου με τίτλο «ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗ;» με τις απόψεις του Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. κ. Δημητρίου Μακρή, ο οποίος θέτει διάφορα ερωτήματα για το συγκρότημα του Παλιού Πανεπιστημίου η Δημοτική Αρχή σας ενημερώνει, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, για τα εξής:
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στην πρώην Περιφέρεια Ηπείρου, νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, τμήμα από το 8.Κ 241 δημόσιο ακίνητο εμβαδού 10243,00 τρ.μ.
Σκοπός της παραχώρησης είναι η επισκευή και διαρρύθμιση του κτιρίου για στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας. Υποχρεωτικά αναφέρεται ότι θα στεγασθούν οι Α και Β Δ.Ο.Υ και ΣΔΟΕ. Η παραχώρηση ήταν δεσμευτική ως προς την χρήση του υπάρχοντος κτιρίου.
Το ακίνητο είναι εγγεγραμμένο στο Κτηματολόγιο με ΚΑΕΚ 201195206018/0/0 (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ)
Το υφιστάμενο κτίριο εξαιρέθηκε της κατεδάφισης με την αριθ. 2223/8-8-2020 απόφαση Γενικού Δ/ντή Περιφέρειας με τις διατάξεις του Ν 1512/85, κατά συνέπεια δεν είναι αυθαίρετο.
Η προαναφερόμενη έκταση είναι ενταγμένη σε Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε με την αριθ. 1289/179/2001 απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/76/Δ/2001, με τίτλο "Έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή Δήμου Ιωαννιτών για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης κτιρίου Διοίκησης και καθορισμός όρων δόμησης" σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 1337/83
Οι εγκεκριμένοι όροι δόμησης για το οικόπεδο είναι οι παρακάτω:
• Κόκκινη γραμμή στο περίγραμμα του υπάρχοντος κτιρίου
• Σ.Δ 1,6
• Ύψος 22,5 μ
Το 2005 εκδόθηκε η υπ' αριθμό 140 οικοδομική άδεια με τίτλο «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΟΜΠΟΛΗ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.»
Η οικοδομική άδεια αφορούσε το σύνολο του κτιρίου, με όλες τις εγκρίσεις και μελέτες (Πλήρη στατική μελέτη), αλλά κατασκευάσθηκε μέρος αυτού.
Με τους όρους δόμησης που καθορίσθηκαν με την απόφαση του υπουργού μπορεί να κατασκευασθεί κτίριο Διοίκησης με συνολικό εμβαδόν 16388,8 τμ, ύψος 22,5 μ αλλά στο ίδιο περίγραμμα του υπάρχοντος κτιρίου.
Σήμερα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για αποπεράτωση των εργασιών που υπολείπονται με εσωτερικές αλλαγές - διαρρυθμίσεις που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του νέου χρήστη. Για την έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας θα απαιτηθούν αλλαγές στην αρχιτεκτονική μελέτη, την μηχανολογική και νέα μελέτη ΚΕΝΑΚ.
Σας αποστέλλουμε τις πληροφορίες αυτές για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας».