Κινδυνεύει το κωδωνοστάσιο Αγ. Νικολάου Πρωτόπαππα!

on .

PROTOPAPPA EKKLHSIA KODONOSTASIO

• Το κωδωνοστάσιο του Ιερού ναού Αγίου Νικολάου της κοινότητας Πρωτόπαππα κινδυνεύει να καταρρεύσει! Χαρακτηρίστηκε επισήμως «ιστορικό μνημείο σημαντικής αρχαιολογικής αξίας». Είναι λιθόκτιστο και κατασκευάστηκε προ 163 ετών (το 1857), όπως μαρτυρά η λιθοαναγλυφική επιγραφή.
Άμεση και αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Ζίτσας. Ο κ. Μιχάλης Πλιάκος, από τα επίλεκτα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέτασε –όπως συνηθίζει να κάνει– επί τόπου το πρόβλημα και εξασφάλισε, όπως ανακοίνωσε, από κονδύλια της Περιφέρειας Ηπείρου 13.000 ευρώ για τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις και τις άλλες απαραίτητες εργασίες. Υλοποίησε έτσι ο Δήμαρχος την υπόσχεση την οποία έδωσε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγ. Νικολάου.

«Χάθηκε» στην πορεία!
Σημειώνεται ότι προ δεκαπενταετίας (!) η όγδοη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ενέκρινε την εκτέλεση των απαραιτήτων εργασιών για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου (2642/24-8-2007). Την απόφαση υπέγραψε η αρχαιολόγος Ε. Καλογιάννη. Η ίδια έδωσε εντολή για την εκπόνηση τεχνικής μελέτης την οποία συνέταξε ο αρχιτέκτων Βασίλειος Κασκάνης. Όλα τα σχετικά στοιχεία υποβλήθηκαν αρμοδίως για την χρηματοδότηση του έργου. Ουδείς γνωρίζει εκ των αρμοδίων τη συνέχεια…
Εάν, ου μη γένοιτο, καταρρεύσει το κωδωνοστάσιο ποιος ευθύνεται; Ο Δήμαρχος Ζίτσας στα σχετικά ερωτήματα απαντά με το ίδιο… τροπάριο: Φταίει η αρχαιολογική υπηρεσία για την καθυστέρηση.
Οι κάτοικοι Πρωτόπαππας αναμένουν μία υπεύθυνη απάντηση. Θα την έχουν;