Ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση της Ηπείρου

on .

AIOLIKO PARKO

• Με ανακούφιση χαιρετίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου την αποχώρηση της «Repsol» από την Αιτωλοακαρνανία εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα γίνει το ίδιο και στην Ήπειρο.
Όμως, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «ο αγώνας συνεχίζεται αφού συνεχώς νέοι εφιάλτες κάνουν την εμφάνισή τους: υδροηλεκτρικά φράγματα όπως αυτό στη Βάλια Κάλντα, διάσπαρτες αδειοδοτήσεις «σαλαμοποιημένων» έργων ΑΠΕ σε κάθε ραχούλα, ρέμα και κορφή χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση Χατζηδάκη για έργα μέχρι 10 MW) μπορούν να οδηγήσουν στη διάσπαση της φυσικής συνέχειας, του χαρακτήρα και της ταυτότητας του μοναδικού τοπίου της Ηπείρου».
Οι Οικολόγοι χαιρετίζουν επίσης τις αντιδράσεις των τοπικών αρχών που η μία μετά την άλλη παίρνουν αρνητικές αποφάσεις για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, επαναλαμβάνοντας πως οι ίδιοι ζητούν εδώ και μία δεκαετία το αυτονόητο. Ένα Στρατηγικό Περιφερειακό Σχέδιο για την Ενεργειακή Μετάβαση της Ηπείρου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα βασισμένο στις ιδιαιτερότητες του ορεινού της χαρακτήρα και της πλούσιας πολιτισμικής και φυσικής της κληρονομιάς.