Μικρές μειοψηφίες «φορτώνουν» με κρούσματα το νομό Ιωαννίνων

on .

ENTATIKH KORONOIOS 1

• Η χθεσινή εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, δεν διαφοροποιείται σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων ημερών και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες μείωσαν τον αριθμό των διενεργηθέντων τεστ στην Ελλάδα, δεν παύει οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν να επιβεβαιώνουν αφενός την σταθερότητα των κρουσμάτων και αφετέρου την ανοδική τάση των διασωληνωμένων που χθες ανήλθαν σε 309, ενώ άλλοι 29 ασθενείς έχασαν τη μάχη με την πανδημία.
Στην Ήπειρο τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες ανέρχονται σε 20, εκ των οποίων τα 12 στα Γιάννενα, 5 στη Θεσπρωτία, 2 στην Πρέβεζα και 1 στην Άρτα. Αν και η Περιφέρειά μας παραμένει στην καλύτερη θέση από τις άλλες της χώρας, δεν παύει να υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα συνεχή κρούσματα που εντοπίζονται κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Ο προβληματισμός προκαλείται από τη διαπίστωση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, δεν αφορά ευρεία διασπορά στην κοινότητα, αλλά από συγκεκριμένες εστίες που δίνουν διαδοχικά νέα κρούσματα.

Δεν τηρούν τα μέτρα
Οι εστίες αυτές συνδέονται ευθέως με τη μη τήρηση ούτε καν των στοιχειωδών προληπτικών μέτρων, από μικρές μειοψηφίες, που όμως είναι αρκετές για να προκαλέσουν ντόμινο κρουσμάτων. Πρόκειται για ορισμένους που καταστρατηγούν τις οδηγίες και τις διατάξεις για μαζικές συναθροίσεις, είτε διοργανώνοντας πολυπληθή γεύματα (όπως μνημοσύνων), είτε διοργανώνοντας πάρτι και γιορτές με κόσμο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Π.Λ.» από ένα τέτοιο πάρτι στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί νέοι, έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες άνω των δέκα θετικών κρουσμάτων και έπεται συνέχεια καθώς στην πορεία προκύπτουν θετικοί και στενές επαφές ατόμων που συμμετείχαν σε αυτό.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται ριζικά, είναι η τήρηση της καραντίνας από άτομα, που είτε είναι ασυμπτωματικά, είτε είναι στενές επαφές ασθενών. Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» υγειονομικό στέλεχος, η κατηγορία αυτή είναι «κινητή βόμβα» για τη διασπορά του κορωνοϊού και ήδη μετράμε πάνω από δέκα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες από τέτοιου είδους συμπεριφορά. Το «κενό» οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι κάποιοι που είναι «στενές επαφές» στο πρώτο τεστ που τους γίνεται βγαίνουν αρνητικοί στον ιό, θεωρούν ότι «ξεμπέρδεψαν», αρχίζουν να κινούνται ελεύθερα, κάποιοι να πηγαίνουν στις εργασίες του και λίγες ημέρες αργότερα στο επαναληπτικό τεστ θετικοποιούνται έχοντας προλάβει να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλα άτομα με τα οποία ήλθαν σε συναστροφή. Από τέτοιες περιπτώσεις -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- έχουν προκύψει κρούσματα και σε νοσοκομεία της πόλης και ειδικότερα στο «Χατζηκώστα».

Διάσπαρτοι φορείς
Πέραν αυτών, είναι αναμφισβήτητο ότι φορείς κορωνοϊού υπάρχουν διάσπαρτοι στην Ήπειρο, καθώς μόνο έτσι δικαιολογούνται τα αρχικά κρούσματα που εντοπίζονται εργαστηριακά, είτε τυχαίως, είτε μετά από εμφάνιση συμπτωμάτων. Και αυτά -όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με την περίπτωση του Καλπακίου- μπορούν εύκολα να μεταδοθούν προς κάθε κατεύθυνση και χωρίς κανείς να το καταλάβει έγκαιρα. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που ενώ πιθανολογούν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό, αποφεύγουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ή να προβούν σε έλεγχο, είτε φοβούμενοι τον «στιγματισμό», είτε το ενδεχόμενο απώλειας της εργασίας τους.

Οι έλεγχοι
Όλα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο «παζλ» που απαιτεί λεπτές ισορροπίες και χρειάζεται περαιτέρω ευαισθητοποίηση πολιτών και βεβαίως ένταση των ελέγχων. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, συνεχίζει να αναφέρει στις ανακοινώσεις της ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας», αλλά τα αποτελέσματα δεν τη δικαιώνουν.
Όσον αφορά τους προχθεσινούς ελέγχους, σε όλη την Ήπειρο βεβαιώθηκαν 44 παραβάσεις για μετακινήσεις χωρίς λόγο (10 σε Άρτα, 12 σε Θεσπρωτία, 14 σε Ιωάννινα, 8 σε Πρέβεζα) και άλλες 13 για μη χρήση μάσκας (από 4 σε Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα) και 1 στην Πρέβεζα.

Η χθεσινή κατανομή
Από τα 1.121 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 538 προέρχονται από την Αττική, τα 144 από τη Θεσσαλονίκη και τα 48 από τη Χαλκιδική. Ακολουθούν Αχαΐα με 70, Ηράκλειο 25, Αργολίδα 24, Εύβοια 20.