Για αύξηση ενδοοικογενειακών κρουσμάτων προειδοποιούν οι επιστήμονες

on .

KORONOIOS DEIGMATA

Μικρή «ανάσχεση» των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο -σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες- υπήρξε το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καθώς επιβεβαιώθηκαν συνολικά 13, εκ των οποίων τα 9 στα Γιάννενα, 3 στην Άρτα και 1 στη Θεσπρωτία.
Η κατάσταση όμως δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καθώς σε πανελλαδικό επίπεδο η πανδημία εξακολουθεί να εξελίσσεται, θέτοντας νέες περιοχές στο «κόκκινο», όπως το Ρέθυμνο, ενώ σε καθολικό lockdown μπαίνουν από σήμερα η Αχαϊα και η Εύβοια. Χθες ανακοινώθηκαν 1410 νέα κρούσματα, 21 θάνατοι, ανησυχητική όμως παραμένει η αύξηση των εισαγωγών (200 επιπλέον καθημερινά) στα νοσοκομεία και στους διασωληνωμένους που χθες έφθασαν τους 293.
Από σήμερα πάντως και για την ερχόμενη εβδομάδα προστίθεται ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, που δεν είναι άλλος από τις πολικές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν. Το «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε χθες η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επεσήμανε ότι «ο καιρός δεν είναι σύμμαχός μας. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας».
Ενδοοικογενειακή διασπορά
Η κ. Παπαευαγγέλου εστίασε και στην ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, που είναι μια από τις βασικές αιτίες αύξησης των κρουσμάτων στην Ήπειρο κατά το τελευταίο διάστημα. «Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», τόνισε η καθηγήτρια.
Ανοικτό μένει το ζήτημα χρήσης διπλής μάσκας, για την οποία θα δοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.
Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν 25-30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και εξήγησε ότι το αποτύπωμα από την αύξηση των κρουσμάτων στους θανάτους θα φανεί σε μια με δύο εβδομάδες.
Από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε την υποχώρηση της επιδημιολογικής κατάστασης πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης και σημείωσε ότι η υψηλότερη επίπτωση είναι αυτή τη στιγμή στα άτομα 40 -64 ετών.
Τα σχολεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά από το άνοιγμα των σχολείων μέχρι και την περασμένη Τετάρτη ήταν της τάξης του 10%. Στην Ήπειρο το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο καθώς ελάχιστα είναι μέχρι σήμερα τα τμήματα σχολείων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, που επιβεβαιώνει και την καλή σχετικά επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας. Χθες πάντως ανεστάλη η λειτουργία δύο τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία, οφείλεται στην αύξηση της κινητικότητας των γονέων, είναι η γνώμη των περισσότερων στην Επιτροπή είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η χθεσινή κατανομή
Από τα 1410 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 762 ήταν στην Αττική η οποία δοκιμάζεται με μεγάλη ένταση. Ακολούθησαν η Θεσσαλονίκη με 128, η Εύβοια με 56, η Λάρισα με 24 και το Ηράκλειο με 20.