Η Ήπειρος ετοιμάζεται για τη βαρυχειμωνιά

on .

XIONI PAGETOS

• Αντιμέτωπη με σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, ανάλογου του οποίου έχει χρόνια να γνωρίσει η περιοχή μας, θα είναι η Ήπειρος από αύριο βράδυ και για την επόμενη εβδομάδα, εφόσον βέβαια επαληθευτούν οι προβλέψεις των Μετεωρολόγων.

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η ισχυρή χιονόπτωση που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου, στα ορεινά το χιόνι ίσως ξεπεράσει και το ένα μέτρο, ενώ χιόνια θα πέσουν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Η χιονόπτωση θα σταματήσει σταδιακά από το πρωί της Κυριακής, όμως θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις-τέσσερις ημέρες που θα μετατρέψουν τις χιονισμένες περιοχές σε παγοδρόμιο.
Με βάση τις προβλέψεις ήδη τέθηκαν σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, με την Περιφέρεια Ηπείρου να εκδίδει ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τα βαρυχειμωνιά. Ενδεικτική της σφοδρότητας της αναμενόμενης κακοκαιρίας είναι και η χθεσινή ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους Περιφερειάρχες, με τους οποίους συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την όλη οργάνωση.
Σε τοπικό επίπεδο ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς στους αποχιονισμούς και εν γένει στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ενώ στον κύκλο των επαφών του περιλαμβάνονται και οι διοικητές των δύο νοσοκομείων, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα μέτρα ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα ασθενοφόρα, καθώς υπάρχει η εμπειρία άλλων χρόνων που από τη στάθμευση Ι.Χ. προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται από χθες και ο μηχανισμός του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος άρχισε να διαθέτει αλάτι στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Οι οδηγίες της Περιφέρειας
Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας εξέδωσε και οδηγίες για την προετοιμασία των πολιτών για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, επισημαίνοντας τα εξής:

Τα νοικοκυριά:
- Θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση
- Θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
- Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

Οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι
- Θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο.
- Επίσης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, για καθαρισμό των στεγών των μονάδων τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

Τα δίκτυα ύδρευσης
- Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.
- Να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

Περιορισμός μετακινήσεων
- Οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
- Η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό.

Διάθεση αλατιού από το Δήμο Ιωαννιτών
Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών, από σήμερα το μεσημέρι θα διατίθεται αλάτι για τους πολίτες από:
- το Κεντρικό Δημαρχείο
-το Εργοτάξιο Αγίου Νικολάου & Εργοτάξιο Κατσικά
- το Πρώην Δημαρχείο Πεδινής
-  την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή
Στην διάθεση των πολιτών είναι τα ακόλουθα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας: 26510-31448 & 2651-026271

Η Ιόνια Οδός
Ανακοίνωση με οδηγίες για τους οδηγούς εξέδωσε και η «Νέα Οδός» η οποία είναι υπεύθυνη για την Ιόνια Οδό.
Η Εταιρία συνιστά στους οδηγούς πριν ξεκινήσουν τα ταξίδι τους να ενημερωθούν για τις καιρικές συνθήκες καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. ήτοι στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
Επίσης συστήνει να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους. και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
-  Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.