Σε… συμπληγάδες ο κλάδος της εστίασης και στα Γιάννενα

on .

PEZODROMOS KAFETERIES ADEIES

• Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες χιλιάδες επαγγελματίες, κυρίως της εστίασης, που το παρατεταμένο και υποχρεωτικό λουκέτο στα καταστήματά τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, τείνει να γίνει για πολλούς από αυτούς μόνιμο!

Τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώνει η Πολιτεία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, λένε επιχειρηματίες των Ιωαννίνων, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που μένουν εκτός από κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή!
«Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τα όριά μας, αφού το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη κι όταν ανοίξει η εστίαση, τι θα ισχύει, κι αν φυσικά θα είμαστε σε θέση, μετά από τόσο καιρό απραξίας να επανέλθουμε», ανέφερε στον «Π.Λ.» ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο κλάδος της εστίασης προχωράει σε μια συμβολική κινητοποίηση σήμερα σε όλη τη χώρα, με τους επαγγελματίες να παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στα Γιάννενα η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, με πρωτοβουλία του Σωματείου Καφέ, Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις».

Στήριξη από Εμπορικό και ΕΚΙ
Η σημερινή κινητοποίηση στηρίζεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων σε σχετικές πανομοιότυπες ανακοινώσεις τους ότι «τα χρέη συσσωρεύονται, οι καθημερινές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους διογκώνονται, τα "λουκέτα" έρχονται πιο κοντά. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Η παντελής έλλειψη μέτρων ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και τα οριζόντια μέτρα που πήρε στην οικονομία είναι ελλιπέστατα».
Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρεται και σε αιτήματα που θα πρέπει να ικανοποιηθούν από την Κυβέρνηση, όπως, μεταξύ άλλων:
- Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
- Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
- Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
- Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού.
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
- Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.