Έδωσε άδεια για υδροηλεκτρικό, αν και όλες οι γνωμοδοτήσεις ήταν αρνητικές!

on .

YDROHLEKTRIKO POYRNARIOY
• Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την αδειοδότηση μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, κόντρα στην αρνητική τοποθέτηση Περιφέρειας, Δήμου Ζίτσας κ.α. σε συνδυασμό με την επαγγελματική σχέση της κόρης του με τον Χρήστο Πετρόχειλο διαχειριστή των πέντε εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή τους. 
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο Γιαννιώτης στην καταγωγή δημοσιογράφος των αθηναϊκών «ΝΕΩΝ» Γιώργος Χρ. Παπαχρήστου και το πρόβαλλε χθες πρωτοσέλιδα ο «Π.Λ.» ο οποίος είχε ταχθεί με συνεχή δημοσιεύματά του κατά των συγκεκριμένων επενδύσεων στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, αλλά και επανειλημμένως είχε επισημάνει την ανάγκη να απομακρυνθεί από τη θέση του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης.  
Από τον κ. Μιχελάκη, δεν υπήρξε καμία αντίδραση σχετικά με τα όσα του καταλογίζονται και για τα οποία βεβαίως είχε την πλήρη κάλυψη της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχτηκε από απαντήσεις που είχαν δώσει στη Βουλή οι Υπουργοί του Π. Σκουρλέτης- Σωκ. Φάμελος, σε ερώτηση του σημερινού Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα. 
Αντίθετα ο «Π.Λ.» δέχθηκε χθες πάρα πολλά τηλέφωνα αναγνωστών, αλλά και από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ, οι οποίοι εξέφραζαν την οργή τους για τη στάση του Συντονιστή και ιδίως για την πλήρη αδιαφορία του- που ορισμένοι τη χαρακτήριζαν κυνική- ώστε να εγκριθούν πάση θυσία οι περιβαλλοντικοί όροι των πέντε μονάδων βιοαερίου, ισχύος 2 MW η κάθε μία,  και οι οποίες  είχαν προκύψει από «διάσπαση» αρχικής πρότασης κατασκευής μιας μονάδας 10 ΜW που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. 
 Πρόθυμος και για ΥΗΕ
Όπως όμως αποδεικνύεται ο κ. Μιχελάκης δεν επέδειξε μόνο ιδιαίτερο ζήλο για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ, αγνοώντας τις εκκλήσεις και τις ενστάσεις των τοπικών φορέων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που θα προκύψουν. Τον ίδιο ζήλο επέδειξε και για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στο ρέμα «Κουκουμανέρι» Διστράτου του Δήμου Κόνιτσας. Όπως αποκαλύπτει επίσης ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστου στα χθεσινά «ΝΕΑ», ο κ. Μιχελάκης πέρυσι στις 23 Μαρτίου 2020 -εν μέσω πανδημίας- υπέγραψε την έγκριση των  περιβαλλοντικών όρων για «μικρό υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 3,6 ΜWM στο ρέμα Κουκουμανέρι». Φορέας του έργου είναι η WIND ENERGY με την οποία συνδέεται ο αδελφός του επενδυτή των μονάδων βιοαερίου  Βασίλειος Πετρόχειλος! 
Το εντυπωσιακό και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο κ. Μιχελάκης δηλαδή είχε στα χέρια του, αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου με αρνητική γνωμοδότηση της ΝΕΧΩΠ, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου! 
«Σημειωτέον ότι η περιοχή για την οποία ενεκρίθη ο υδροηλεκτρικός σταθμός, και την  οποία δεν έχει επισκεφθεί ο κ. Μιχελάκης είναι ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Αλλιώς αποκλείεται να είχε δώσει έγκριση. Έστω και αν ο αιτών ονομάζεται Πετρόχειλος...», σχολιάζει ο κ. Γ.Χρ. Παπαχρήστου.  
Καταλήγοντας υπενθυμίζει τα εξής:
- η μία εκ των θυγατέρων του κ. Μιχελάκη εργάζεται σε εταιρεία του κ. Πετρόχειλου ήδη από το 2017.
-ο κ. Μιχελάκης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία
- για λόγους που δεν είναι επαρκώς κατανοητοί η ΝουΔου συνεχίζει να διατηρεί τον θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον οποίο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν είχε εκλέξει ούτε έναν περιφερειάρχη. Οι άνθρωποι αυτοί κατάλοιπο του παλαιοκομματικού ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στη θέση τους 20 μήνες μετά τις εκλογές
- η επένδυση βιομάζας στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων παραμένει ανενεργή, κατόπιν προσφυγής του Δήμου Ζίτσας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια και βεβαίως η αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος καλείται πλέον να απαντήσει εάν μπορεί να παραμένει στη θέση του Συντονιστή -μέχρι κατάργησης της θέσης- ο Βασίλειος Μιχελάκης, ο οποίος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους τοπικούς φορείς, τις υπηρεσίες και από ότι φαίνεται δεν έχει και τις... καλύτερες σχέσεις με το φυσικό περιβάλλον.