Παράταση των μέτρων προστασίας σε παλιούς γεωργικούς ελκυστήρες

on .

trakter
• Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την τοποθέτηση εγκεκριμένου τύπου Διατάξεων Προστασίας Έναντι Ανατροπής (ΔΠΕΑ) στους παλιούς γεωργικούς ελκυστήρες, μετά από τροποποίηση της σχετικής απόφασης που υπεγράφη χθες από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Οικονόμου. 
Η παράταση αφορά γεωργικούς ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998.  
Το Υπουργείο συνιστά όπως οι κάτοχοι των γεωργικών ελκυστήρων λάβουν σοβαρά υπόψιν την απόφαση και προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές. 
Σκοπός είναι η διευκόλυνση των εμπόρων αγροτικών μηχανημάτων αλλά και των αγροτών που έχουν στην κατοχή τους μηχανήματα χωρίς ΔΠΕΑ, να εναρμονιστούν με το κοινοτικό και εθνικό νομοθετικού πλαισίου που απαιτεί την ύπαρξη επί των γεωργικών ελκυστήρων εγκεκριμένου τύπου ΔΠΕΑ ως προϋπόθεση για την έγκριση και την ταξινόμηση και απογραφή τους. 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για να εγκριθούν οι νέου τύπου ΔΠΕΑ απαιτείται δοκιμή που γίνεται από πιστοποιημένους για το σκοπό αυτό φορείς. Ήδη στη χώρα μας έχουν λάβει έγκριση ΔΠΕΑ ελληνικής κατασκευής που καλύπτουν σημαντικό αριθμό παλαιών μοντέλων ελκυστήρων. 
«Είναι επιτακτική ανάγκη, οι αγρότες μας να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές, καθώς η έλλειψη διάταξης προστασίας έναντι ανατροπής, αποτελεί την κύρια αιτία δεκάδων ατυχημάτων, συχνά θανατηφόρων, που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός, με αφορμή την υπογραφή της παράτασης.