Εν μέσω έντονης κριτικής ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών

on .

DHMARXEIO IOANNINON

• Με τη θετική ψήφο, αλλά και έντονη κριτική, των δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Μπέγκα – Καλογιάννη) εγκρίθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών, με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 150.635.240 ευρώ.
Από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φ. Βάββα που έκανε την εισήγηση, τονίστηκε ότι είναι ρεαλιστικός, προσαρμοσμένος στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και έχουν ληφθεί υπόψη τα αποτελέσματα εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δύο προηγούμενων ετών 2019 και 2020.
«Η καθημερινότητα μας αναγκάζει να αναμορφώνουμε τον προϋπολογισμό συνεχώς και υποχρεωτικά πλέον, αφού είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε στενά τα στοιχεία εκτέλεσής του και να παρεμβαίνουμε άμεσα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές τις αντίστοιχες τροποποιήσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Βάββας.

Οι βασικές κατευθύνσεις
Βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ, η αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, η περαιτέρω μείωση και ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών, η βελτίωση της εισπραξιμότητας, η βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου, η υλοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών του πολίτη με το Δήμο κ.α.

Οι υποστηρικτές…
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Ν. Γκόντας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή συνέταξε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Ανέφερε ότι η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ παραμένει ακόμη ζητούμενο και κατέληξε σημειώνοντας πως υποχρέωση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να εκμεταλλευτεί κάθε πηγή χρηματοδότησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή συντάσσει προϋπολογισμό μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, ένα περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων και για τον Δήμο.

Ο Μ. Ελισάφ
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Αναφερόμενος στο θέμα του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου τόνισε ότι ένα διαχρονικό αίτημα, ένα διαχρονικό ζήτημα λύνεται κι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα.
«Θα παραχωρηθούν χώροι στην πόλη και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές. Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχουν σχέδια επί χάρτου αλλά να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.

Και η κριτική…
Οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», μπορεί να έδωσαν τελικά την θετική τους ψήφο, όμως άσκησαν έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή.
• Ο Θ. Μπέγκας κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό αναγκαστικά, χωρίς όμως να ελπίζει ότι θα αναστρέψει την αναποτελεσματικότητα που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Αρχή σε όλους σχεδόν τους τομείς ευθύνης της»,
Την κεντρική εισήγηση της παράταξης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Δημοτική Αρχή «δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων και ότι ζει σε έναν δικό της κόσμο, όπου όλα γίνονται στους χρόνους που αυτή επιθυμεί, με ένα μαγικό ραβδί»!
• Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατ. Καλογιάννη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει ένα συνολικό, τεκμηριωμένο και μακροχρόνιο σχέδιο με ένα υποτυπώδες χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί στο παρόν και θα δεσμεύει και τους επερχόμενους», προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι «ο Δήμος δεν αντέχει άλλο ερασιτεχνισμούς, προσωπικές πρωτοβουλίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
• Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «από τα ίδια τα πράγματα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου του 2021 προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή αλλά και ο Δήμαρχος ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να κοντραριστεί, ότι συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κρατικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ε.Ε. αυτών που κατέχουν τον πλούτο…».