Χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών της Άρτας μένουν αδιάθετοι

on .

PORTOKALIA

• Δραματική είναι σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστο Γκόκα, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Άρτας, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν, όχι μόνο το εισόδημά τους αλλά ούτε καν το κόστος παραγωγής.
Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης ο κ. Γκόκας επανέρχεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι πλέον οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, έχοντας ήδη από τον Δεκέμβριο, επισημάνει την πολύ ανησυχητική κατάσταση, όπως διαμορφώνονταν, για την συγκομιδή, διάθεση και εξαγωγή μανταρινιών και την αγωνία των παραγωγών μανταρινιών, αλλά και των άλλων παραγωγών εσπεριδοειδών, στην Άρτα.
Τόνιζε ότι η πολύ χαμηλή ζήτηση, αλλά και οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης, καθιστούσαν αδύνατη τη κάλυψη όχι μόνο του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά ούτε καν του κόστους παραγωγής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στη συνέχεια, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες, ειδικά της ποικιλίας κλημεντίνης, σε ποσοστό πάνω από 50%, έμειναν τελικά αδιάθετες, πάνω στα δέντρα. Επιπλέον, ήδη από τότε υπογράμμιζε, ότι λόγω των βροχοπτώσεων και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αναπτύχθηκαν μύκητες στα προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν λόγω σήψης, και να μην μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο.
Με τη νέα ερώτησή του, ο βουλευτής σημειώνει ότι πλέον η κατάσταση για τους παραγωγούς έχει φτάσει στο απροχώρητο, και διανύοντας και την περίοδο συγκομιδής πορτοκαλιών, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 15 χιλιάδες τόνοι, σε υπολογιζόμενη παραγωγή 60.000 -70.000 τόνων, καθώς υπάρχει έλλειψη ζήτησης και παράλληλα δεν υπήρξε εξαγωγικό ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά διεθνώς.