Επιπρόσθετα μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον κορωνοϊό

on .

stratos

• Νέα δέσμη μέτρων, στο ευρύτερο πλαίσιο των κυβερνητικών δράσεων και οδηγιών, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού εφαρμόζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τα επιτελεία κάθε κλιμακίου διοίκησης και κατά κρίση των αρχηγών τους θα λειτουργούν και θα στελεχώνονται με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό και όχι κάτω από το 50% της δύναμης που υπηρετεί σε αυτά, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με πάσης φύσης άδεια.
Σύμφωνα με τη νέα δέσμη μέτρων του ΓΕΕΘΑ, στις στρατιωτικές υπηρεσίες στις οποίες απαιτείται επαφή με το κοινό, όπως για παράδειγμα στο γραφείο ενημέρωσης κοινού, την γεωγραφική υπηρεσία στρατού και όπου είναι εφικτό, η εξυπηρέτησή του θα γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης, με παράλληλη διεκπεραίωση των αιτημάτων και παροχή πληροφοριών µέσω Διαδικτύου.
Επίσης, μεταξύ άλλων, για τα μέσα μεταφοράς προσωπικού, θα επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού επιβατών ανά όχημα, με το σύνολο των επιβαινόντων να φέρει μάσκα.
Για την παράθεση γευμάτων για όλο το προσωπικό από τις στρατιωτικές λέσχες, τα γεύματα θα εκτελούνται μόνο για κατανάλωση σε συσκευασία πακέτου και όχι για κατανάλωση εντός των εγκαταστάσεών τους.
Για τη χρήση των γυμναστηρίων, αποφασίστηκε ότι θα γίνεται με τους κατάλληλους περιορισμούς και για την εξυπηρέτηση μόνον συγκεκριμένου προσωπικού.
Οι ορκωμοσίες στρατευμένων θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους και σε δύο ημέρες, με ισομερή διαχωρισμό νεοσυλλέκτων οπλιτών και χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων. Η άδεια ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων θα χορηγηθεί τον τελευταίο μήνα της θητείας τους.
Οι τελετές πάσης φύσεως - όπως παράδοση και παραλαβή καθηκόντων, ορκωμοσίες, παράδοση αναμνηστικών κτλ - θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία - άγημα και χωρίς προσκεκλημένους - δεξιώσεις.