Να μη μειωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητά η ΚΕΔΕ

on .

KALPH EKLOGES

• Αλλαγές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης, προτείνει μετά τη χθεσινή συνεδρίαση η ΚΕΔΕ.

Στο καίριο ζήτημα του ποσοστού εκλογής των Δημάρχων, υπάρχει διάσταση απόψεων, καθώς η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της πρότασης του Υπουργείου, οι προσκείμενοι Δήμαρχοι στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ζητούν να παραμείνει ως όριο εκλογής το 50%, ορισμένοι όμως κατέθεσαν και εναλλακτικές προτάσεις.
Υπήρξαν όμως και κοινά σημεία ανάμεσα στους δημάρχους, τα οποία έχουν να κάνουν τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, την ημερομηνία κατάρτισης των συνδυασμών και τα Τοπικά Συμβούλια.
Ειδικότερα:
- Οι αιρετοί εξέφρασαν την άποψη ότι ο αριθμός τους θα πρέπει είτε να παραμείνει ως έχει είτε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει, να μειωθεί έως 10 – 15% και όχι έως 38%, που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης.
- Η «καταληκτική ημερομηνία 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών», ζητήθηκε να μετακινηθεί στα τέλη Ιουλίου ή Αυγούστου, ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου
- Ζητείται να μην καταργηθούν τα Τοπικά Συμβούλια σε Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, αλλά για κάτω των 300 κατοίκων.
- Η εκλογή των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων να μην γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά τα σχετικά ονόματα να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Αυτοδιοικητικό Κίνημα» - ΚΙΝΑΛ, «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» - ΣΥΡΙΖΑ, «Νέα Αυτοδιοίκηση» - Ανεξάρτητοι, Λαϊκή Συσπείρωση - ΚΚΕ και Συντονισμός Αιρετών -ΛΑΕ) σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, τέθηκαν επιπλέον τα εξής ζητήματα:
- Να διατηρηθεί το ποσοστό εκλογής στο 50%, καθώς τονίσθηκε από τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ), δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, ότι «οδηγεί σε δήμαρχο μειοψηφίας».
-Να μειωθεί η πλειοψηφία των 3/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος Νίκαιας (Νέα Αυτοδιοίκηση) Γιώργος Ιωακειμίδης, πρότεινε στην περίπτωση που παραμείνει ως ποσοστό εκλογής το 43%, τότε ο Δήμαρχος να εκλέγεται εφόσον έχει διαφορά 5% από τον δεύτερο και παράλληλα να λαμβάνει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο το ποσοστό του +10%.

Το πλαφόν 3%
Διαφωνίες υπήρξαν και για το πλαφόν του 3%, με προεξάρχοντες, τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον επικεφαλής του Συντονισμού Αιρετών, Νίκο Σακούτη.
Αντίθετα, υπέρ τάχθηκε ο Γ. Ιωακειμίδης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπης Θεσμών της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρότεινε να τεθεί ως πλαφόν εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο το εκλογικό μέτρο +1%.