Να αναζητηθούν ευθύνες για το μοιραίο αεροσκάφος

on .

MITSIKELI XIONISMENO

• Χρειάστηκαν έρευνες τεσσάρων ημερών για να εντοπιστούν τελικά χθες το απόγευμα τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροπλάνου, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν κοντά στο Μιτσικέλι από το μεσημέρι της Κυριακής. Από σήμερα όμως θα πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να κινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών για τη μοιραία πτήση και κυρίως με ποιους όρους ασφαλείας αυτές πραγματοποιούνται.
Είναι αδιανόητο τα αεροσκάφη να μην έχουν ακόμη συστήματα εντοπισμού, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται σε πολυήμερη, κοπιαστική, πολυέξοδη και επικίνδυνη κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και δεκάδες πολίτες- εθελοντές για την ανεύρεση του αεροσκάφους και του πιλότου, με την ελπίδα να εντοπιστεί ζωντανός.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οργανώνονται δύσκολες επιχειρήσεις για ανεύρεση αεροσκαφών ή ορειβατών- που είναι τα πιο συχνά περιστατικά στην περιοχή μας- με το κόστος να επιβαρύνει το Δημόσιο, δηλαδή τους πολίτες επειδή κάποιοι είτε επιδιώκουν τη... διασκέδασή τους, είτε επειδή λειτουργούν μια επιχείρηση όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη -όπως και στο παρελθόν είχε ειπωθεί- ώστε οι υπαίτιοι, εφόσον δεν τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα και οδηγίες, να υποχρεώνονται σε πλήρη κάλυψη των εξόδων που προκύπτουν από την κινητοποίηση υπηρεσιών.

Ο εντοπισμός του αεροσκάφους
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους που οδηγούσε 32χρονος Ιρακινός εκπαιδευόμενος, εντοπίστηκαν χθες το απόγευμα σε πλαγιά του Μιτσικελίου σε περιοχή της Κρυόβρυσης προς Καβαλλάρι, λίγες δεκάδες μέτρα πριν περάσει τον όγκο του βουνού.
Το αεροσκάφος εντόπισε το πλήρωμα αεροπλάνου κάναντερ που συμμετείχε στις έρευνες και λίγο αργότερα στο σημείο πέταξε ελικόπτερο Super Puma το οποίο επιβεβαίωσε τα ευρήματα. Η περιοχή στην οποία έπεσε το αεροσκάφος είναι χιονισμένη και αυτή ήταν η αιτία, συν η βροχή και η χαμηλή νέφωση που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες, που δεν βοήθησε στον έγκαιρο εντοπισμό του.
Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο επίγειες δυνάμεις και εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξετάσουν τα συντρίμμια για τα αίτια που προκάλεσε την πτώση του.