Ζητούν να ανακληθούν οι άδειες για εξορύξεις υδρογονανθράκων

on .

GEOTRHSH PETRELAIO

• Θεαματικές φαίνεται ότι είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν και στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέα δεδομένα στις πολιτικές που καλούνται να ακολουθήσουν οι χώρες παγκοσμίως, προσαρμοζόμενες στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της εποχής, που είναι η στροφή σε ήπιες μορφές ενέργειας.
Στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται δεν φαίνεται ότι μπορούν οι υδρογονάνθρακες να… επιβιώσουν, καθώς εταιρίες με ισχυρή παρουσία στις εξορύξεις, χαμηλώνουν ρυθμούς.
Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν και την Ήπειρο, περιοχές της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο για έρευνες που -αναλόγως τα αποτελέσματα- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξορύξεις υδρογονανθράκων, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες!

Επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη
Την οριστική ακύρωση όλων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης από τα οποία έχουν ήδη παραιτηθεί ή αναμένεται να παραιτηθούν οι συμβεβλημένες πετρελαϊκές εταιρίες, την απαγόρευση προκήρυξης νέων διαγωνισμών και τη συνολική επανεξέταση της βιωσιμότητας του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων υπό τα νέα δεδομένα, ζητούν με κοινή επιστολή τους στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη το WWF Ελλάς και το WWF Ισπανίας.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το νέο στρατηγικό πλάνο της Repsol για την πενταετία 2021 - 2025 προβλέπει θεαματικές αλλαγές, όπως η σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και της διεθνούς της παρουσίας στον τομέα των εξορύξεων.
Το νέο αυτό πλάνο, που αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της Repsol στη διαδικασία μετασχηματισμού της σε μία ενεργειακή επιχείρηση μηδενικού άνθρακα έως το 2050, επηρεάζει τρεις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο και Ιωάννινα). Πρωτίστως όμως, θέτει πλέον επιτακτικά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων.
Παράλληλά, στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι «η Repsol δεν είναι μόνη. Ήδη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να πετύχουν μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, και θα πρέπει συνεπώς να αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κλάδου προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης στο εγγύς μέλλον. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα αφανές ευτύχημα για τη χώρα μας. Μπορεί να μας απαλλάξει από ένα σημαντικό κίνδυνο έκθεσης σε μη οικονομικά αποδοτικά έργα με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλή ένταση άνθρακα, ενώ δίνει το έναυσμα για να ξανασυζητηθεί από μηδενική βάση η προοπτική των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα στη μετά Covid-19 εποχή».

Δύο επιλογές…
Σύμφωνα με τους Δ/ντές των περιβαλλοντικών οργανώσεων η Ελλάδα έχει πλέον δύο επιλογές. Η μία είναι να παραμείνει θεατής παρακολουθώντας αμέτοχη τις τεκτονικές αλλαγές στον χώρο της ενέργειας.
Η άλλη είναι να εκσυγχρονίσει την ενεργειακή της πολιτική επανεξετάζοντας από μηδενική βάση το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, μία παρωχημένη πολιτική απόφαση που ελήφθη με λανθασμένα δεδομένα πριν μία δεκαετία και εξακολουθεί να εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα ενεργειακό σύστημα υψηλού οικονομικού ρίσκου και υψηλής έντασης άνθρακα.
Το παράδειγμα της Ισπανίας, που εμφανίζει ομοιότητες με την περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα διδάγματα. Ενώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η Ισπανία ξεκινούσε ένα επιθετικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων, πλέον φιλοδοξεί να ψηφίσει εθνικό κλιματικό νόμο που θέτει στόχο 100% ΑΠΕ επί της ηλεκτροπαραγωγής (70% έως το 2030), απαγορεύει κάθε νέα έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ της, και βάζει τα θεμέλια για την αναστολή των παραχωρήσεων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.

Αισιόδοξη προοπτική…
Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό τονίζεται ακόμη ότι «Το 2021 βρίσκει τον πλανήτη εν μέσω πανδημίας και βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αλλά τα επιτεύγματα της επιστήμης και οι πρόσφατες εξελίξεις στην κλιματική διπλωματία προσφέρουν μία πιο αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Tον περασμένο Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσατε για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού κλιματικού στόχου σε τουλάχιστον 55% έως το 2030, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα η Κίνα ανακοίνωσε στόχο ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2060. Ο Πρόεδρος Biden με την ανάληψη των καθηκόντων του, επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και ανακοίνωσε γενναίες αποφάσεις, όπως η ακύρωση της κατασκευής του αγωγού Keystone και η αναστολή της παραχώρησης ομοσπονδιακών εδαφών και υδάτων για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα, οι τρεις μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι για να χτίσουν ένα μέλλον μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, υποκινούμενοι όχι μόνο από την απειλή της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις νέες οικονομικές ευκαιρίες που η αντιμετώπισή της γεννά.
»Υπό αυτό το πρίσμα, οι υδρογονάνθρακες -όπως και ο λιγνίτης- είναι ασύμβατοι με τα εθνικά συμφέροντα και τις οικονομικές και κλιματικές μας προτεραιότητες...».